Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14.-20. januar

Språk

Hovedmeny

14.-20. januar 2019

Program

Velkommen til Norges viktigste filmpolitiske konferanse!

Hvor går veien videre for norsk film? Vi lover et program som tar pulsen på bransjen, med spennende oppdateringer og klipp fra kommende filmer. Hit kommer beslutningstagere og filmarbeidere, med Kulturminister Trine Skei Grande i spissen.

Nærmere program blir offentliggjort i desember.

Sammen med Rushprint, Innovasjon Norge og Troms fylkeskommune ønsker vi alle hjertelig velkommen til Tromsø!


MÅLGRUPPE
Filmbransje og forvaltning
Gratis for alle med akkreditering eller armbånd

ARRANGØRER
Troms fylkeskommune
Innovasjon Norge
Rushprint
Tromsø Internasjonale Filmfestival

Sted: 
Clarion Hotel The Edge

aquarius_2016_trailer

Clara, en enke i sekstiårene, er den siste beboeren i Aquarius, en leilighetsbygning med en idyllisk beliggenhet ved stranden i Recife. Her har hun bodd mesteparten av sitt liv, oppdratt en familie og overlevd brystkreft, og er fast bestemt på å bli boende livet ut. Selskapet som eier tomten planlegger imidlertid å jevne bygningen med jorden, og har overbevist alle de andre beboerne om å flytte. Men Clara nekter, og selskapet tyr til stadig mer kyniske midler for å presse henne ut av leiligheten.

AQUARIUS er et mektig karakterportrett med den legendariske skuespillerinnen Sônia Braga i en rolle som av mange regnes som et karrierehøydepunkt. Gjennom Claras historie utforsker regissør Kleber Mendonça Filho spørsmål knyttet til gentrifikasjon og klassetematikk, og kampen for å bevare visse verdier fra jaget etter økonomisk og politisk gevinst.

Program: 
Originaltittel: 
AQUARIUS
Regissør: 
Kleber Mendonça Filho
Manus: 
Kleber Mendonça Filho
Foto: 
Pedro Sotero, Fabricio Tadeu
Skuespillere: 
Sônia Braga, Maeve Jinkings, Irandhir Santos, Humberto Carrão
Spilletid: 
2 timer 26 min
År: 
2016
Land: 
Brasil og
Frankrike
Språk: 
Portugisisk
Undertekst: 
Engelsk
Produsent: 
Saïd Ben Saïd, Emilie Lesclaux, Michel Merkt
Salg: 
Fidalgo Filmdistribusjon
Aldersgrense : 
15
Director info: 

Kleber Mendonça Filho (f. 1968) er en brasiliansk filmskaper fra Recife, som først gjorde seg bemerket som filmkritiker. På 2000-tallet begynte han å lage kortfilmer, blant annet ELETRODOMESTICA (2005), som han brukte klipp fra i NEIGHBORING SOUNDS (2012). Hans neste film AQUARIUS (2016), ble sterkt omdiskutert i hjemlandet på grunn av sitt politiske budskap.

birdwatchers_-_trailer_tiff_2019

Selvmordene til to jenter i en stamme av Guarani-Kaiowà-urfolket presser gruppen til drastisk handling. Ledet av overhodet Nadio og stammens sjaman starter de et stille opprør ved å forlate reservatet hvor de bor og vende hjem til sitt opprinnelige landområde. Der slår de leir på jordet til en plantasjeeier. Etter hvert slutter flere andre indianere seg til dem, mens plantasjeeieren på ulike måter prøver å hindre dem i å bli. I en stadig eskalerende konflikt ser vi hvordan begge parter observerer hverandre og samtidig hvordan de unge i hver sin leir trekkes mot de andre. Spenningen mellom «dem» og «oss» er påtakelig gjennom hele filmen.

BIRDWATCHERS går rett inn i den grelle virkeligheten mange urfolk lever i, preget av desillusjon og avmakt. Samtidig tar filmen opp aktuelle og vanskelige spørsmål knyttet til landrettigheter og kulturuttrykk under stadig mer press i et moderne samfunn. Filmen ble vist på TIFF i 2009, men den er om mulig enda mer aktuell i dagens politiske landskap.

Program: 
Originaltittel: 
LA TERRA DEGLI UOMINI ROSSI
Regissør: 
Marco Bechis
Manus: 
Marco Bechis, Luiz Bolognesi, Lara Fremder
Foto: 
Hélcio Alemão Nagamine
Skuespillere: 
Abrisio da Silva Pedro, Alicélia Batista Cabreira, Ambrósio Vilhava, Leonardo Medeiros, Claudio Santamaria
Spilletid: 
1 time 44 min
År: 
2008
Land: 
Italia og
Brasil
Språk: 
Portugisisk, Guarani, Engelsk
Undertekst: 
Engelsk
Produsent: 
Fabiano Gullane, Débora Ivanov, Gabriel Lacerda, Amedeo Pagani
Salg: 
Tamasa Distribution
Aldersgrense : 
15
Director info: 

Marco Bechis ble født i 1955 i Santiago med chilensk mor og italiensk far. Han vokste opp i Sao Paolo og Buenos Aires, men ble utvist fra Argentina i 1977 av politiske grunner. Med en bakgrunn som videokunstner og polaroidfotograf begynte han i 1981 på filmskolen Albedo i Milano, og har siden laget filmer preget av sterkt politisk engasjement.

city_of_god_2002_-_trailer

Velkommen til verdens mest beryktede slum. Rio de Janeiro er verdensberømt for sitt natteliv, landemerker og vakre sandstrender. Men bare noen få kilometer utenfor de turistvennlige bygatene ligger «Guds by» - et nabolag så voldelig og farlig at politiet sjelden våger å nærme seg det, og hvor innbyggerne er heldige om de lever til å få oppleve voksenlivet. Du kommer aldri til å se det på et postkort. Rocket, en ung mann på jakt etter en vei ut av slummen, ønsker å endre på det. Bevæpnet kun med et kamera følger han krigen mellom to rivaliserende gjengledere for å dokumentere volden og de tragiske konsekvensene den har for byens innbyggere. Hvor tett på kan han komme før hans ambisjoner gjør at han selv blir en del av den dødelige statistikken?

CITY OF GOD ble nominert til fire Oscar, inkludert Beste regi og Beste adapterte manus. Den er en av de mest kritikerroste filmene fra Brasil noensinne, og bante vei for en rekke hardkokte favela-filmer, som nær har blitt en egen sjanger.

NB. Filmen vises med norske undertekster.

Program: 
Originaltittel: 
CIDADE DE DEUS
Regissør: 
Fernando Meirelles
Manus: 
Bráulio Mantovani, Paulo Lins (novel)
Foto: 
César Charlone
Skuespillere: 
Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Matheus Nachtergaele
Spilletid: 
2 timer 15 min
År: 
2002
Land: 
Brasil og
Frankrike
Språk: 
Portugisisk
Undertekst: 
Norsk
Produsent: 
Andrea Barata Ribeiro, Mauricio Andrade Ramos
Salg: 
Norwegian National library
Aldersgrense : 
15
Director info: 

Fernando Meirelles (f. 1955) er fra São Paulo, Brasil. Han slo for alvor igjennom som filmskaper med CITY OF GOD i 2002. Siden har han regissert flere kritikerroste spillefilmer og TV-serier, og hadde også regi på åpningsseremonien til OL i Rio i 2016. Hans nye spillefilm THE POPE kommer ut senere i 2019.

REINDRØMMEN

Den offisielle åpningsfilmen for Film fra Nord programmet 2019 vises på Åpningsforestillingen på Hålogaland Teater tirsdag 15. januar.

STAMNÄTET

BACKBONE

THE ART OF WORKING IN PAIRS

KJÆRLIGHET ER...

GIITU GIITU

CROSSING TRACKS

Dokumentarfilmer i konkurranse.

gallok_trailer

Tor blir en sosialt utstøtt da han tar tilbake sitt samiske etternavn, og slår seg sammen med en gruppe miljøaktivister i Gállok for å stoppe utbyggelsen av en gruve i den nordiske villmarken.

Det samiske samfunnet nøler med å akseptere han som en uformell leder for motstandsbevegelsen når han spår en mørk fremtid for deres naturområder og kultur. Er han en ekte same? Hans gamle venn Kjell, som jobber med gruvedrift, mener ikke det og skjeller han ut offentlig. Er det mulig for Tor å bli akseptert når han kjemper for Gállok?

Program: 
Originaltittel: 
GÁLLOK
Regissør: 
Truls Anderssen
Foto: 
Kim Silfving & Erik Vallsten
Skuespillere: 
Tor L. Tuorda
Spilletid: 
58 min
År: 
2018
Land: 
Sverige og
Norge
Språk: 
Svensk, Samisk
Undertekst: 
Engelsk
Produsent: 
Tell Aulin
Aldersgrense : 
15
Premiere status: 
Norwegian premiere
Director info: 

Truls Anderssen (f. 1966) er en norsk filmskaper, som er født i Gøteborg i Sverige. Han er en erfaren forfatter og dramaturg og har arbeidet mye for svensk film og fjernsyn. GÁLLOK er hans første lange dokumentarfilm som regissør.

we_up_indigenous_hip-hop_of_the_circumpolar_north_mikkal_morrotaja_aka_amoc

Førti år etter at hip-hop ble født i South Bronx i New York blir det stadig uttenkt og fremført på nye måter av urfolkartister i nord, fra Athabascan landsbyene i Alaska, til hovedstaden på Grønland, til reindriftsbyer langt nord i Finland og under den arktiske stjernehimmelen i Norge.

WE UP kartlegger flere fremadstormende hip-hop stjerner og dansere, som alle har til felles at de er urfolk som holder til over polarsirkelen! Filmen utforsker den felles tematikken som preger deres arbeid, som overskrider både store avstander og språk barrierer. Kunsten deres handler om alt de holder hellig, som å ta vare på språket sitt, slåss mot negative myter om deres folkeslag, og viktigst av alt: vise stolthet over sin kultur og historie.

Resultatet er blant annet et samarbeid mellom hip-hop artister fra seks forskjellige arktiske nasjoner, som ender med et spektakulært og rørende show på Riddu Riddu festivalen i Troms sommeren 2018.

Program: 
Originaltittel: 
WE UP: INDIGENOUS HIP-HOP OF THE CIRCUMPOLAR NORTH
Regissør: 
Priscilla Naungagiaq Hensley & David Holthouse
Spilletid: 
59 min
År: 
2018
Land: 
USA
Språk: 
Engelsk, Russisk, Norsk, Finsk, Grønlandsk, Sami
Undertekst: 
Engelsk
Produsent: 
Anchorage Museum
Aldersgrense : 
15
Premiere status: 
Norwegian premiere
Director info: 

Priscilla Naungagiaq Hensley (f. 1974) er en filmskaper og inuit fra Anchorage i Alaska. Hun har base her og i Santa Fe, New Mexico i USA hvor hun studerer filmkunst ved the Institute of American Indian Art.

David Holthouse (f. 1971) er en journalist og filmskaper fra Anchorage i Alaska. Han har produsert flere kritikerroste dokumentarer, inkludert THE SEVEN FIVE og OPERATION ODESSA for Showtime, og dokumentaren i fire deler LORENA for Amazon.

SØSTER

EMMAS DATTER

APART

EN FREMMED KOMMER HJEM

HO MAMMA E DAU FOR HÆLVETTE!

HEIM

Seks vidt forskjellige filmer om familie, identitet og viktigheten av å høre til et sted...

SIGNAL

TAKSIDERMISTEN

SKOLSYRRAN

GALANGAL

GUOLLESÁGAT

HÆSTKUK

Kortfilmer i konkurranse.

Sider