Program | Tromsø International Film Festival

Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2020 13-19 Januar

Språk

13.-19. januar 2020

Program

Lørdag 19.januar inviterer TIFF hele byen til familiedag på utekinoen på Stortorget.  Vi tar dere med på en eventyrlig reise i sydhavsomgivelser når vi viser den storslåtte animasjonsfilmen VAIANA. Vi får også besøk av selveste Nora Gjestvang, som hadde den norske stemmen til Vaiana i filmen.

Vaiana er en eventyrlysten jente som seiler ut på en vågal og farefull ferd over havet for å redde sitt folk. På reisen møter hun den mektige halvguden Maui, som hjelper henne i forsøket på å bli en ekte sjøfarer. Sammen legger de ut på en actionfylt reise over det åpne hav, men øyene i Oseania skjuler mange farer, deriblant enorme monstre!

Vi inviterer til en spenningsfylt dag i nordnorsk januaridyll med underholdning, ulike aktiviteter og en nydelig langfilm for hele familien! Nora Gjestvang og Jeppe B. Laursen, som har stemmene til Vaiana og Maui kommer på besøk, og blant annet skal Nora synge filmens store hit «Hvor langt jeg må». Takk til COOP som stiller med deilige solboller som serveres til publikum. Ta på varme klær, og gjerne syng og dans med for å holde varmen! Vel møtt!

Originaltittel: MOANA
Regi: Ron Clements & John Musker
Skuespillere: Nora Gjestvang, Jeppe B. Laursen (stemmer)
Spilletid: 1 time 53 min
År: 2016
Land: USA
Språk: Norsk
Undertekst: Ingen
Salg: The Walt Disney Company Nordic

Sted: 
Stortorget

Se årets åpningsfilm under åpen himmel!

 

En mann, en hund, en hytte ved fjorden. Steinar (75) har valgt et liv i pakt med naturen. Han bor i et isolert nediset univers på Europas nordligste spiss, bare en kilometer fra den norske grensen til Russland.  Her ute i det værharde landskapet finner han friheten og roen. Han hører hjemme her, men livet alene med naturen kan være både ensomt og overveldende.

Årets offisielle åpningsfilm, HVOR MAN VENDER TILBAKE, er en skildring av forholdet mellom mennesket og naturen, og et meditativt og nært innblikk i et liv levd i nærhet til elementene.

 

Originaltittel: HVOR MAN VENDER TILBAKE
Regissør: Egil Håskjold Larsen
Manus: Egil Håskjold Larsen
Foto: Egil Håskjold Larsen
Spilletid: 1 time 11 min
År: 2017
Land: Norge
Språk: Norsk
Undertekst: Engelsk
Produsent: Racha H. Larsen
Salg: Yellow Log
Aldersgrense : 15

Om regissøren:
Egil Håskjold Larsen (f. 1984) er regissør, manusforfatter og fotograf fra Kirkenes. Han har en mastergrad i dokumentarfilm fra Høgskulen i Volda, og har studert fotografi i Tyrkia. Hans langfilmdebut 69 MINUTTER AV 86 DAGER, vant en rekke nasjonale og internasjonale priser, blant annet Gullruten og Emerging Filmmaker Award under Hot Docs i Toronto. 

Sted: 
Stortorget

jafar_panahis_3_faces_se_rokh_-_trailer

Den unge jenta Marziyeh vil bli skuespiller, til sterke protester fra familien. I desperasjon sender hun en dramatisk videosnutt til en av Irans mer kjente filmstjerner, Behnaz Jafari, der hun klager sin nød og trygler om hjelp – før hun legger en løkke rundt halsen. Jafari blir bekymret og ser seg nødt til å ta med seg en mannlig kollega (regissør Panahi) for å oppsøke jentas hjemsted. Jakten på Marziyeh blir en reise til landlige områder i den nordvestre delen av Iran. Selv om bakteppet er dramatisk nok, er filmen krydret med morsomme møter med folk på veien og i jentas fjellandsby. Blant annet møter de en mystisk eldre kvinne, som lever for seg selv i utkanten av byen...

Tittelen spiller på trekløveret av kvinnelige skuespillere, som alle spiller seg selv, på svært ulike stadier i karrieren: en fra tiden før den islamske revolusjonen, en dagsaktuell stjerne, og en ung jente som desperat ønsker å komme i gang.

Program: 
Originaltittel: 
SE ROKH
Regissør: 
Jafar Panahi
Manus: 
Jafar Panahi, Nader Saeivar
Foto: 
Amin Jafari
Skuespillere: 
Behnaz Jafari, Jafar Panahi, Marziyeh Razaei
Spilletid: 
1 time 40 min
År: 
2018
Land: 
Iran
Språk: 
Persisk, Azeri
Undertekst: 
Engelsk
Produsent: 
Jafar Panahi
Salg: 
Arthaus
Aldersgrense : 
15
Director info: 

Jafar Panahi (f. 1960) er iransk filmregissør, manusforfatter og skuespiller. Hans filmer har ofte vært sensurert av regimet i Iran, noe som har fått han til å lage film på en litt annen måte, for å unngå sensuren, som metadokumentaren THIS IS NOT A FILM (2011). Hans filmer er kjent for sitt humanistiske perspektiv på livet i Iran, ofte rundt situasjonen til barn, fattige og kvinner.

adjo_montebello_-_trailer_-_tiff_2019

«Thea Hvistendahls eksperimentelle konsertfilm ADJØ MONTEBELLO er noe helt nytt i en norsk sammenheng. Den er et slags forsøk på det som gjerne kalles event cinema, der noe av attraksjonsverdien er kinobegivenheten i seg selv – og i dette tilfellet er filmen også en nyskapende genrehybrid, som blander konsertopptak med musikkvideoinnslag, flettet sammen av en surrealistisk rammehistorie. ADJØ MONTEBELLO er kaotisk, vilter og energisk, og en vital fantasi med mye selvironi og mange motsigelser.»
– Gunnar Iversen (Utdrag fra Analysen, Montages.no)

ADJØ MONTEBELLO er et originalt, utypisk filmprosjekt. Opprinnelig ble den bare vist i en begrenset periode – kun i dagene fra 7. til og med 11. desember 2017 var den tilgjengelig på norske kinoer. Likevel nådde den et stort publikum, og filmen – som markerer avslutningen på Karpe Diems Heisann Montebello-prosjekt – har vunnet både Amanda- og Kanon-priser i 2018.

Program: 
Originaltittel: 
ADJØ MONTEBELLO
Regissør: 
Thea Hvistendahl
Manus: 
Thea Hvistendahl
Foto: 
Pål Ulvik Rokseth
Skuespillere: 
Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, Chirag Rashmikant Patel, Oda Felicia Bardal Sigstad Abdelmaguid, Ravdeep Singh Bajwa, Andreas Rand
Spilletid: 
1 time 45 min
År: 
2017
Land: 
Norge
Språk: 
Norsk, Engelsk
Undertekst: 
Engelsk
Produsent: 
Guri Neby, Kristin Emblem, Therese Bøhn
Salg: 
Euforia Film
Aldersgrense : 
15
Director info: 

Thea Hvistendahl (f. 1989) er kjent for sine uttrykksfulle musikkvideoer og kortfilmer, som har vært vist på en rekke festivaler i inn- og utland. Hvistendahl vant Spellemannsprisen for beste musikkvideo i 2016 (til sangen DEN ISLAMSKE ELEFANTEN av Karpe Diem). ADJØ MONTEBELLO er hennes debut som regissør av kinofilm.

american_animals_-_trailer_-_tiff_2019

Har du noen gang drømt om å gjøre noe helt overskridende, noe kriminelt? AMERICAN ANIMALS er en dramatisert rekonstruksjon av hvordan en gjeng med tilsynelatende vanlige gutter tok steget helt ut. De gjennomførte et halsbrekkende ran for å skaffe seg noen av Amerikas aller mest verdifulle bøker, oppbevart på deres lokale universitetsbibliotek. Og det verste er at historien er helt sann! Eller delvis i alle fall. Regissør Bart Layton trekker tydelige veksler på sine erfaringer som dokumentarfilmskaper, og blander på finurlig vis inn intervjuer med de faktiske personene som utførte planen i filmatiseringen av hvordan det hele gikk til.  Men hva er egentlig sant når forskjellige karakterer har motstridende versjoner av hva som skjedde?

I denne filmen går fakta og fiksjon opp i en høyere enhet, hvor alt forsterker den elleville historien som ligger i bunn. Resultatet er en forbløffende blanding av ironi og sitrende spenning, og en meta-fiksjon som ofte føles – og kanskje er – for god til å være sann.

Program: 
Originaltittel: 
AMERICAN ANIMALS
Regissør: 
Bart Layton
Manus: 
Bart Layton
Foto: 
Ole Bratt Birkeland
Skuespillere: 
Evan Peters, Barry Keoghan, Blake Jenner, Jared Abrahamson, Ann Dowd
Spilletid: 
1 time 57 min
År: 
2018
Land: 
UK og
USA
Språk: 
Engelsk
Undertekst: 
Ingen
Produsent: 
Derrin Schlesinger, Katherine Butler, Dimitri Doganis, Mary J. Skalski
Salg: 
Mislabel
Aldersgrense : 
15
Director info: 

Bart Layton (f. 1975) er en engelsk filmregissør, som jobber og bor i London. Layton begynte i ung alder å jobbe med dokumentarfilm, og har lagd en lang rekke TV-dokumentarer. Han debuterte som filmregissør med dokumentaren THE IMPOSTER i 2012. Han virker i dag som kreativ leder for det britiske produksjonsselskapet RAW.

anna_and_the_apocalypse_-_trailer_-_tiff_2019

I den skotske småbyen Little Haven nærmer det seg jul. Anna (Ella Hunt) vil ta et friår i stedet for å begynne på universitetet, noe hennes far, vaktmester på skolen, er sterkt uenig i. Det viser seg snart at Anna har større problemer, i det verden rammes av et zombieutbrudd. Sammen med en sammenrasket gjeng venner og uvenner, prøver hun å komme seg til skolen hvor faren befinner seg.

Selv om ANNA AND THE APOCALYPSE er en zombiefilm med humoristisk tilsnitt, nært beslektet med publikumssuksesser som SHAUN OF THE DEAD, ZOMBIELAND og vår egen DØD SNØ, er den i tillegg også julefilm, highschooldrama – og musikal! Det synges og danses fra underholdende actionscener med oppfinnsomme uskadeliggjøringer av de vandøde til den obligatoriske tenåringsangsten, med småby-Skottland som uglamorøst bakteppe.  Filmens originalitet ligger først og fremst i sjangermiksen og at vi presenteres for personer som man faktisk rekker å bry seg om, før zombiene slår til. Garantert den beste feelgood-zombiemusikaljulefilmen på årets festival.

Program: 
Originaltittel: 
ANNA AND THE APOCALYPSE
Regissør: 
John McPhail
Manus: 
Alan McDonald, Ryan McHenry
Foto: 
Sara Deane
Skuespillere: 
Ella Hunt, Malcolm Cumming, Marli Siu, Sarah Swire
Spilletid: 
1 time 34 min
År: 
2017
Land: 
UK
Språk: 
Engelsk
Undertekst: 
Ingen
Produsent: 
Naysun Alae-Carew, Nicholas Crum, Tracy Jarvis
Salg: 
Non Stop Entertainment
Aldersgrense : 
15
Director info: 

John McPhail er en skotsk filmskaper som studerte film ved det kongelige konservatorium i Glasgow. I 2013 vakte han oppmerksomhet med en trilogi av prisvinnende kortfilmer, før han lagde sin første langfilm i 2015, som han finansierte delvis gjennom såkalt crowd-funding.

antonio_one_two_three

Antonio blir kastet ut hjemmefra etter at faren får et anonymt brev om at sønnen har droppet ut av skolen og bare driver dank hver dag. Så han stikker til ekskjæresten med en bønn om å få sove på sofaen. Nei vent… egentlig er han lystekniker på et lokalt teater som er i ferd med å sette opp Dostojevskijs Hvite netter. Nei vent… egentlig er han regissøren for det samme stykket, og nå er det klart for premiere!

ANTONIO ONE TWO THREE er tre historier i en, elegant og finurlig vevd sammen, med uklare linjer mellom fantasi og virkelighet. Filmen er kunstnerisk og intellektuell, men er heldigvis aldri i ferd med å bukke under av egen selvhøytidelighet. Her er det nemlig store deler varme, humor og sjarme, og regissør Mouramateus gjennomfører det hele i en lett og ledig stil og med nydelige Lisboa som bakteppe.

Program: 
Originaltittel: 
ANTÓNIO UM DOIS TRÊS
Regissør: 
Leonardo Mouramateus
Manus: 
Leonardo Mouramateus
Foto: 
Aline Belfort
Skuespillere: 
Mauro Soares, Deborah Viegas, Daniel Pizamiglio, João Fiadeiro, Sandra Hung
Spilletid: 
1 time 35 min
År: 
2017
Land: 
Brasil og
Portugal
Språk: 
Portugisisk
Undertekst: 
Engelsk
Produsent: 
Clara Bastos, Gustavo Beck, Miguel Ribeiro
Salg: 
Pascal Ramonda
Aldersgrense : 
15
Director info: 

Leonardo Mouramateus (f. 1991) ble født i Fortaleza, Brasil. Han studerte film ved universiteter i Brasil og Portugal. Han har skrevet og regissert flere prisbelønnede kortfilmer og er deleier i produksjonsselskapet Praia à Noite. ANTONIO ONE TWO THREE er hans første spillefilm.

aquarius_-_trailer_-_tiff_2019

Clara, en enke i sekstiårene, er den siste beboeren i Aquarius, en leilighetsbygning med en idyllisk beliggenhet ved stranden i Recife. Her har hun bodd mesteparten av sitt liv, oppdratt en familie og overlevd brystkreft, og er fast bestemt på å bli boende livet ut. Selskapet som eier tomten planlegger imidlertid å jevne bygningen med jorden, og har overbevist alle de andre beboerne om å flytte. Men Clara nekter, og selskapet tyr til stadig mer kyniske midler for å presse henne ut av leiligheten.

AQUARIUS er et mektig karakterportrett med den legendariske skuespillerinnen Sônia Braga i en rolle som av mange regnes som et karrierehøydepunkt. Gjennom Claras historie utforsker regissør Kleber Mendonça Filho spørsmål knyttet til gentrifikasjon og klassetematikk, og kampen for å bevare visse verdier fra jaget etter økonomisk og politisk gevinst.

Program: 
Originaltittel: 
AQUARIUS
Regissør: 
Kleber Mendonça Filho
Manus: 
Kleber Mendonça Filho
Foto: 
Pedro Sotero, Fabricio Tadeu
Skuespillere: 
Sônia Braga, Maeve Jinkings, Irandhir Santos, Humberto Carrão
Spilletid: 
2 timer 26 min
År: 
2016
Land: 
Brasil og
Frankrike
Språk: 
Portugisisk
Undertekst: 
Engelsk
Produsent: 
Saïd Ben Saïd, Emilie Lesclaux, Michel Merkt
Salg: 
Fidalgo Filmdistribusjon
Aldersgrense : 
15
Director info: 

Kleber Mendonça Filho (f. 1968) er en brasiliansk filmskaper fra Recife, som først gjorde seg bemerket som filmkritiker. På 2000-tallet begynte han å lage kortfilmer, blant annet ELETRODOMESTICA (2005), som han brukte klipp fra i NEIGHBORING SOUNDS (2012). Hans neste film AQUARIUS (2016), ble sterkt omdiskutert i hjemlandet på grunn av sitt politiske budskap.

aurora_-_trailer_-_tiff_2019

På spa-resorten Aurora ved den kirgisiske innsjøen Issyk-Kul blir vi kjent med en brokete forsamling gjester: en berømt TV-personlighet, en mann som har ankommet for å tilfredsstille sine uortodokse lyster og en gruppe kinesiske forretningsmenn, blant andre – blir av ulike årsaker kjent med hverandre, med mørkt komiske utfall.

Regissør Bekzat Pirmatov blander tørrvittig ironi, farseaktige situasjoner og fabelaktig fotoarbeid i sin fremstilling av dagens Kirgisistan. Denne svarte komedien kaster et skråblikk på landets nasjonale identitet, som er stadig utvikling, men stadig er dypt preget av levningene etter Sovjetunionen.

Program: 
Originaltittel: 
AURORA
Regissør: 
Bekzat Pirmatov
Manus: 
Bekzat Pirmatov
Foto: 
Rysbek Bokeev, Erkin Kyshtobaev, Mirlan Satkymbaev
Skuespillere: 
Marat Amiraev, Albina Imasheva, Bolot Tentimishov, Baktybek Mamytov
Spilletid: 
1 time 40 min
År: 
2017
Land: 
Kirgisistan
Språk: 
Kirgisisk, Russisk
Undertekst: 
Engelsk
Produsent: 
Iskhak Pirmatov
Salg: 
Toptash
Aldersgrense : 
15
Director info: 

Bekzat Pirmatov (f. 1983) er en komiker, skuespiller og filmskaper fra Kirgisistan. Han har vært med på å skape komiserier i både Kirgisistan og Russland, og virket der både foran og bak kamera. Han er leder for Toptash, produksjonsselskapet bak AURORA, som er hans spillefilmdebut.

baby_-_trailer_-_tiff_2019

Meng ble født med alvorlige komplikasjoner, med behov for en rekke operasjoner. Hun ble derfor forlatt av sine foreldre og overlatt til et fosterhjem. Nå, tjue år senere, jobber hun som renholder på et barnesykehus, hvor hun kommer over en liten jente, født med de samme komplikasjonene. Barnets far er i ferd med å avslutte den livsviktige behandlingen, noe som får Meng til å involvere seg. Hun er fast bestemt på å prøve å la barnet få de samme mulighetene hun selv hadde – selv om det setter henne på kant med loven.

BABY er et nervepirrende drama med et stort hjerte, nært beslektet med Dardenne-brødrenes filmer og deres uttrykk og sosiale tematikk. Kameraet hviler kompromissløst på Meng, som kjemper en desperat og omsorgsfull kamp for det lille barnet. Den kinesiske stjernen Mi Yang forbindes med langt mer glamorøse og kommersielle filmer, men leverer en intens og slående hovedrolleprestasjon i denne komplekse skildringen av dagens Kina.

Originaltittel: 
BAO BEI ER
Regissør: 
Jie Liu
Manus: 
Jie Liu
Foto: 
Florian Zinke
Skuespillere: 
Mi Yang, Jingfei Guo, Hong-Chi Lee, Yanjun Wang
Spilletid: 
1 time 36 min
År: 
2018
Land: 
Kina
Språk: 
Mandarin
Undertekst: 
Engelsk
Produsent: 
Shan Gao
Salg: 
Wild Bunch
Aldersgrense : 
15
Director info: 

Jie Liu (f. 1968) er en regissør og filmfotograf fra Tianjin i Kina. Han er utdannet ved Beijing filmakademi. Liu startet sin karriere i filmbransjen som fotograf og produksjonsleder, før han debuterte som regissør med COURTHOUSE ON HORSEBACK i 2006.

Sider