FILMKONSERT: INGEBORG HOLM | Tromsø International Film Festival

Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2020 13-19 Januar

Språk

18.-24. januar 2021

Program 2019

En av de tidligere storfilmene i europeisk filmhistorie presenteres med live musikk i Ishavskatedralen! Filmen handler om Ingeborg Holm, en enke som faller nedover samfunnsstigen når mannen hennes blir syk og dør, og hun blir fratatt barna sine. Hun går fra vettet, og ender på sinnssykehus. Ingeborg Holm var første svenske filmen som skapte stor samfunnsdebatt, og den bidro faktisk til en endring av fattigdomsloven fem år senere. Filmen er basert på Nils Kroks skuespill, som regissør Victor Sjöström selv hadde satt opp på teater. Sjöströms instruksjon ga mer neddempet og mindre teatralt spill, der små gester og blikk bidrar til å frembringe følelser. Filmstilen domineres av tablåestetikk med lange tagninger og totaler og dybdeiscenesettelse, og er et alternativ til datidens fremadstormende amerikanske stil, med hurtig klipperytme og nærbilder.

INGEBORG HOLM er en nyansert og nydelig fortalt film, med en gripende, realistisk historie. Filmen regnes med rette som det første mesterverket i den svenske – og europeiske – filmen.

Filmkonserten er støttet av FINNO, Finsk-norsk kulturinstitutt.


MUSIKERNE:

MATTI BYE
Matti Bye (f. 1966) er en anerkjent filmkomponist i Sverige og en av de ledende stumfilmmusikerne i Europa. Han er berømt for sin enestående evne til å akkompagnere klassiske stumfilmer med musikk som er strålende i seg selv, og som alltid fungerer i perfekt symbiose med den aktuelle filmen han spiller til. En stumfilmkonsert med Matti Bye er en film- og musikkopplevelse av de sjeldne!
Han er mest kjent for musikken han har komponert og fremført til svenske stumfilmklassikere som KÖRKARLEN, GÖSTA BERLINGS SAGA og HÄXAN. Matti Bye har opptrådt på både TIFF og Stumfilmdager ved flere anledninger.

LAU NAU
Lau Nau (f. 1980) er artistnavnet til den finske musikeren og komponisten Laura Naukkarinen, som har en rekke plateutgivelser bak seg både solo og i ulike konstellasjoner med andre artister. I tillegg komponerer hun musikk for film, teater og lydinstallasjoner, hvor hun gjør bruk av både akustiske og elektroniske instrumenter, og selvsagt sin vakre og helt særegne stemme. Platene hennes har fått glimrende anmeldelser i The Wire, Pitchfork og en rekke andre steder. Hennes femte album, Poseidon, kom i november 2017.

Originaltittel: 
INGEBORG HOLM
Regissør: 
Victor Sjöström
Manus: 
Victor Sjöström, Bils Krok (skuespill)
Foto: 
Henrik Jaenzon
Skuespillere: 
Hilda Borgström, Aron Lindgren, Erik Lindholm, Georg Grönroos, Carl Barcklind
Spilletid: 
1 time 13 min
År: 
1913
Land: 
Sverige
Språk: 
Stumfilm
Undertekst: 
Engelsk
Produsent: 
Atlantic Film
Aldersgrense : 
15
Director info: 

Victor Sjöström (1879-1960), regissør og skuespiller, er en legende i svensk film, og et stort navn i verdens filmhistorie. Som regissør gjorde han sitt beste arbeid i stumfilmepoken, inkludert syv år i Hollywood, hvor han bl.a. lagde VINDEN (1928) med Lillian Gish. Hans siste rolle på det store lerretet var den gamle Isak Borg i JORDBÆRSTEDET av Ingmar Bergman i 1957.