Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14.-20. januar

Språk

Hovedmeny

14.-20. januar 2019

Program 2018

den_12._mannn_trailer_pa_kino_25._desember_2017

Troms, 1943. Tolv sabotører på en fiskeskøyte overraskes av tyske soldater. Elleve mann blir torturert og drept, bare den tolvte klarer å slippe unna. Skutt i foten, gjennomvåt og med hundre meters forsprang flykter Jan Baalsrud ut i den nådeløse, nordnorske vinteren med Gestapo i hælene. Hans to måneder lange flukt regnes fortsatt som en av de mest utrolige overlevelseshistoriene fra andre verdenskrig, og har blitt et symbol for den norske motstandskampen.

Men Baalsrud var ikke alene: DEN 12. MANN, tatt opp i Lyngen, Målselv og utenfor Tromsø, forteller også om de mange hjelperne han møtte under flukten, hvis innsats var avgjørende for at han klarte å ta seg over grensa til Sverige. Dette var vanlige folk i nordnorske bygder, som satte seg selv i livsfare for å hjelpe et menneske på flukt. Dermed er historien om Jan Baalsrud også et vitnesbyrd om fellesskap, medmenneskelighet – og at ikke alle helter under krigen bar uniform.

 

Regissør: 
Harald Zwart
Manus: 
Petter Skavlan
Foto: 
Geir Hartly Andreassen
Skuespillere: 
Thomas Gullestad, Jonathan Rhys Meyers, Marie Blokhus, Mads Sjøgård Pettersen, Julia Bache-Wiig, Vegar Hoel
Spilletid: 
2 timer 15 min
År: 
2017
Land: 
Norge
Produsent: 
Aage Aaberge, Espen Horn, Veslemøy Ruud Zwart
Salg: 
Nordisk Filmdistribusjon AS
Aldersgrense : 
15
Director info: 

Harald Zwart (f. 1965) er utdannet ved det Nederlandske Film og TV-akademiet, og startet sin karriere med å lage kortfilmer, reklame, og musikkvideoer. Han debuterte som langfilmregissør med HAMILTON i 1998, og har senere laget en rekke kinofilmer, både i Hollywood og Norge, blant andre LANGE FLATE BALLÆR 2 (2008) og THE KARATE KID (2010).