Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14.-20. januar

Språk

Hovedmeny

14.-20. januar 2019

Program 2017

WAR FOR THE UNFORGIVEN er en TV-dokumentar om hvordan den tyrkiske folkegruppa tatarene ble dratt inn i en krig med fiender på begge sider. Under andre verdenskrig beskyldte Stalin den muslimske gruppa for å stå i ledtog med nazistene, og befalte dermed russiske soldater til å tvinge dem fra sine hjem på Krim-halvøya. De ble beordret inn i togvogner beregnet på dyr, deportert fra Krim til en vanskelig tilværelse i Usbekistan. Hitler hadde på sin side planer om å bruke muslimske folkeslag, som tatarene, mot Den Røde Armé.



Historiene fra andre verdenskrig betyr mye for russerne, men ikke alle russiske innbyggere opplever historien likt. Tatar-regionen Idel-Ural er i dag en del av Russland. I denne dokumentaren reiser regissør Farid Bikchantaev fra det tatarske nasjonalteatret rundt i Tyskland, Frankrike, Hviterussland og Russland for å finne ut mer om hvordan tatarene bidro under krigen. Hvilken side var de egentlig på?

Filmen er valgt ut av dramatikeren Sombel Gaffarova som også vil innlede filmen før visningen fredag kl.13:45. Gaffarova er født i den russiske republikken Tatarstan og er utdannet fra Kazan Føderale Universitet som lærer, og med Tartar som andrespråk. Gaffarova er medlem av Forfatterforeningen i Tartar og har publisert en rekke artikler og eventyr i russiske magasiner. Hun har også vunnet flere priser for sine dramatekster. Blant de viktigste verkene hennes hører «Iron Wire», «The Boat», «The Airplane», «I remember» og «Samat and the Black King». Gaffarova skriver på tartar. Ved siden av skrivevirksomheten er hun redaktør for ungdomsmagasinet Yalkin samt at hun skriver for det feministiske magasinet CYUYUMBIKE.

Program: 
Originaltittel: 
Война непрощенных
Regissør: 
Denis Krasilnikov
Manus: 
Denis Krasilnikov
Foto: 
Maksim Terehin, Rafik Galeev
Skuespillere: 
Farid Bikchantaev
Spilletid: 
46 min
År: 
2015
Land: 
Russland
Produsent: 
Farida Kurbangaleeva, Leisan Siddikova
Salg: 
Denis Krasilnikov
Aldersgrense : 
15
Director info: 
Denis Krasilnikov har bakgrunn som regissør og produsent fra TV. Han har alltid vært interessert i historien til det tatariske folket, og har forsket på dette temaet i mye av sitt arbeid. I 2013 startet han sitt eget produksjonsselskap FDL Production.