Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14-20 Januar

Språk

Januar 14-20 2019

Program 2016

STUMFILMKONSERT: VARIETÉ / JEALOUSY

variete_1925

Stumfilmkonserten er et av høydepunktene i festivaluka, og årets film er et karnevalesk tysk melodrama om svik, lengsel og luftige svev i sirkusmanesjen. En av tidligfilmens store stjerner Emil Jannings har hovedrollen som «Boss» Huller, en desillusjonert tidligere trapeskunstner som driver en luguber dansebule sammen med kona. Så forelsker han seg hodestups i den foreldreløse Berta-Marie. Han lærer henne opp i sitt eget fag, og stikker av med henne til Berlin, hvor de to turtelduene blir hyret inn av den berømte sirkusartisten – og kvinnebedåreren – Farinelli…

VARIETÉ – også kjent under tittelen JEALOUSY – var en kjempehit da den kom i 1925, og forble Ewald Duponts største suksess som regissør. Deler av det «usømmelige» innholdet ble sensurert bort under visningene i USA, men i dag er det den oppfinnsomme bruken av lys og skygge og de akrobatiske trapesscenene som overrasker mest. 

Prosjekten gjennomføres i samarbeid med Kultur i Troms. Musikken til årets konsert framføres av et emsemble på fem dyktige og erfarne musikere. Kunsterisk leder er saksofonist Håvard Lund. 

Regissør: 
Ewald André Dupont
Manus: 
Ewald André Dupont
Foto: 
Karl Freund, Carl Hoffmann
Skuespillere: 
Emil Jannings, Maly Delschaft, Lya De Putti, Warwick Ward
Spilletid: 
1 time 12 min
År: 
2016
Land: 
Tyskland
Produsent: 
Erich Pommer
Salg: 
Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung
Aldersgrense : 
15
Director info: 
Ewald André Dupont (1891–1956) var en framstående regissør og manusforfatter i den tyske ekspresjonismen på 1910. og 1920-tallet. Etter suksessen med VARIETÉ prøvde han seg i England, hvor han regisserte flere gode filmer, og i Hollywood hvor han aldri lykkes helt. Han gjorde sin siste film i 1953.