Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14-20 Januar

Språk

Januar 14-20 2019

Program 2013

INSTANTES: Utvandrarna aka The Emigrants (1971, Jan Troell)

Vi befinner oss midt på 1800-tallet. Kristina og Karl-Oskar lever under trange kår og plages av en øvrighet som er mer til hindre enn til hjelp. For å unnslippe fattigdom og feilslåtte avlinger gjør de som så mange andre skandinaver: emigrerer til Amerika. De får følge av andre fattige bønder, men reisen til Det Lovede Landet viser seg å bli smertefull.

UTVANDRARNA er sammen med oppfølgeren NYBYGGARNA en bauta i vår fellesnordiske historiefortelling. Med brei pensel, men også et våkent øye for vare stemninger i naturen og mellom personer, gir Jan Troell liv til Vilhelm Mobergs romaner. Svenskene strømmet til kinoene for å se Max von Sydow og Liv Ullmann i hovedrollene, og filmen ble nominert til fem Oscar-priser. Ullmann har framhevet filmen som et høydepunkt i sin karriere. Dette er en unik sjanse til å se filmen der den hører hjemme – på det store lerretet.

Originaltittel: 
UTVANDRARNA
Regissør: 
Jan Troell
Manus: 
Jan Troell, Bengt Forslund
Foto: 
Jan Troell
Skuespillere: 
Liv Ullmann, Max von Sydow, Allan Edwall, Eddie Axberg, Sven-Olof Bern, Monica Zetterlund
Spilletid: 
3 timer 11 min
År: 
1971
Land: 
Sverige
Produsent: 
Bengt Forslund
Salg: 
SFI
Director info: 
Jan Troell (f. 1931) er en av Nordens fremste og mest prisbelønte regissører. Han begynte filmkarrieren som fotograf for Bo Widerberg, og i en alder av 81 år er han fortsatt aktiv som kronikør av det moderne Sverige, med kamera som penn. Filmene hans tar ofte for seg sterke individer i avgjørende historiske epoker, og er vakre og stemningsmettede.