DOM ÖVER DÖD MAN | Tromsø International Film Festival

Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2020 13-19 Januar

Språk

18.-24. januar 2021

Program 2013

Qq20g_IS8uM

I sin siste film har Jan Troell tatt tak i historien om Torgny Segerstedt, berømt redaktør av Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, som målbar Sveriges mest konsekvente kritikk av Hitler og det nazistiske Tyskland. Allerede i 1933 skrev han kritiske ledere om nazistenes maktovertakelse og kalte Hitler «en fornærmelse». I et Sverige hvor mange samfunnstopper var mest opptatt av å sitte stille i båten, ble han etter hvert som krigen nærmet seg anklaget fra flere hold for å sette landets nøytralitet i fare.

På typisk Troellsk maner spennes det i DOM ÖVER DÖD MAN et bredt historisk lerret rundt hovedpersonen. Filmen veksler mellom det offentlige ordskiftet og renkespillet i de göteborgske salongene. Segerstedt er både dyktig og hensynløs på begge areaner, men han blir stadig mer isolert etter hvert som Europas skjebnetime nærmer seg.

Originaltittel: 
DOM ÖVER DÖD MAN
Regissør: 
Jan Troell
Manus: 
Jan Troell, Klaus Rifbjerg
Foto: 
Mischa Gavryushov, Jan Troell
Skuespillere: 
Jesper Christensen, Pernilla August, Ulla Skoog, Björn Granath, Kenneth Milldoff, Yohanna Troell
Spilletid: 
2 timer 5 min
År: 
2012
Land: 
Norge og
Sverige
Produsent: 
Francy Suntinger
Kilde: 
SFI
Director info: 
Jan Troell (f. 1931) er en av Nordens fremste og mest prisbelønte regissører. Han begynte filmkarrieren som fotograf for Bo Widerberg, og i en alder av 81 år er han fortsatt aktiv som kronikør av det moderne Sverige, med kamera som penn. Filmene hans tar ofte for seg sterke individer i avgjørende historiske epoker, og er vakre og stemningsmettede.