Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14-20 Januar

Språk

Januar 14-20 2019

Program 2013

Dogtown and Z Boys Trailer

Det var en gang en surfbrettsjappe i et forfallent strøk mellom Venice Beach and Santa Monica… slik begynner dette eventyret fra virkeligheten, historien om hvordan de råeste, yngste, in-your-face surferne revolusjonerte skateboarding på 70-tallet – etter det var blitt avskrevet av folk flest som en mote på lik linje med rockeringen og jo-joen. Gjengen på tolv (hvorav ei jente!) ble kjent som Z-boys, og de overførte det feteste fra surfestilen til fortauet, til asfalten, til tomme svømmebasseng. Det som før bare var en hobby, ble en kunstform, en livsstil, en mentalitet.

DOGTOWN AND Z-BOYS er med rette blitt beskrevet som et kjærlighetsbrev forkledd som dokumentarfilm. Brevet er adressert til ungdom og opprørere, til 70-tallet, og selvfølgelig: til skating. Men det stopper ikke der. Filmen har i sin tur bidratt til å omdefinere dokumentarfilmen på 2000-tallet. Den skårer høyt på klippestil (spennende) og arkivmateriale (utsøkt). Og sist, men ikke minst: Den har et drepende bra lydspor. Gi deg hen!

Program: 
Originaltittel: 
DOG TOWN AND Z-BOYS
Regissør: 
Stacy Peralta
Manus: 
Stacy Peralta, Craig Stecyk
Foto: 
Sebastian Jungwirth, Peter Filafian
Spilletid: 
1 time 31 min
År: 
2001
Land: 
USA
Produsent: 
Agi Orsi
Salg: 
Cinemamondo
Director info: 
Stacy Peralta (f. 1957) er regissør, produsent og manusforfatter. Han har vært profesjonell skater i Z-Boys, mentor for det verdenskjente teamet Bones Brigade, og laget en rekke skateboardfilmer fra 1970-tallet til i dag.