Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14.-20. januar

Språk

Hovedmeny

14.-20. januar 2019

Program 2012

I moden alder har Elena gjort en økonomiske klassereise gjennom ekteskapet med velstående Vladimir. De to har vært gift i flere år når filmen starter, og selv om forholdet er basert like mye på fornuft som på følelser, har begge utbytte av det og trives i hverandres selskap. Men når Elena nok en gang ber Vladimir om økonomisk bistand til sin arbeidsledige sønn og familien hans, er Vladimir motvillig. Og når han gjør sin bortskjemte datter til enearving, forrykkes balansen i ekteskapet. Elena ser sønnens framtidsutsikter smuldre bort. Men hvor langt er hun villig til å gå for å hjelpe ham?

Spenningen som preger filmen, drives framover av hovedpersonens dilemma. Men ELENA er også en karakterstudie der form er vel så viktig som handling. I nydelige, lange tagninger, ofte uten dialog og sparsomt akkompagnert av Philip Glass' originalmusikk, tegner regissør Andrej Zvijagintsev og skuespiller Nadezhda Markina et nyansert portrett av en kvinne som verken er helt eller offer.

Originaltittel: 
ELENA
Regissør: 
Andrej Zvjagintsev
Manus: 
Oleg Negin
Foto: 
Mikhail Kritsjman
Skuespillere: 
Jelena Lyadova, Nadezhda Markina, Aleksej Rozin, Andrej Smirnov
År: 
2011
Land: 
Russland
Salg: 
Pyramide Films
Director info: 

Andrej Zvjagintsev (f. 1964) er utdannet skuespiller fra Novosibirsk i Russland. Etter å ha spilt ved lokale teatre og i tv-filmer, og deretter regissert for tv, gjorde han stor suksess med regidebuten TILBAKE, som vant Gulløven under Filmfestivalen i Venezia i 2003. ELENA vant Auroraprisen under TIFF 2012.