Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14-20 Januar

Språk

Januar 14-20 2019

TIFF2012: To priser til ELENA og PLAY

ELENA
Den russiske filmen ELENA av Andrej Zvjagintsev stakk av med både festivalens hovedpris "Aurora" og kritikerprisen under prisutdelingen på TIFF lørdag kveld. Ruben Östlunds PLAY fikk også to priser.


Det ble dobbeltseier for den russiske filmskaperen Andrej Zvjagintsev da prisene på Tromsø Internasjonale Film Festival lørdag ble delt ut. Filmen er også en av de mest besøkte under festivalen.

Den gjeveste prisen, Aurora-prisen, gikk til ELENA. Det gjorde også filmkritikernes egen pris, FIPRESCI-prisen.

- Prisvinneren er et stilsikkert og fascinerende kammerspill fra Russland. Personlige motsetninger og tragedier veves inn i en samfunnsmessig ramme på en overbevisende måte. Regissøren skaper en nerve gjennom fremragende og troverdig skuespill, overbevisende vendinger, effektiv bruk av Philip Glass’ drivende musikk og stilsikker miljøskildring. Juryen håper at filmen får kinodistribusjon og snarlig oppsetning på norske kinoer, uttaler Aurora-juryen.
 

Tysk drama
Don Quijote-prisen, som deles ut av den internasjonale paraplyorganisasjonen for filmklubber, delte ut sin pris til den tyske filmen STOPPED ON TRACK (HALT AUF FREIER STRECKE) av regissør Andreas Dresen. I sin uttalelse sier juryen:

- FICC-juryen tildeler Don Quijote-prisen til en film som tok en stor risiko. Den balanserer på en tynn linje, og kunne lett ha falt hen til klisjeer. Den handler om å takle døden, men også om å takle livet, og ikke uten humor. I hele filmen ser vi svært overbevisende skuespillere, både barn og voksne. Samspillet mellom regissøren og skuespillerne er følbart. Og vi fant Don Quijote i denne filmen, i rollen til en far som er døende av kreft. 

Svensk fredsfilm
Det var den mye omtalte svenske filmen PLAY av Ruben Östlund som fikk Den Norske Fredsfilmprisen. Fra juryens begrunnelse heter det blant annet:

- Den norske fredsfilmprisen 2012 går til en film som på en kraftfull måte klarer å fange den komplekse psykologien som finnes i den kulturelle volden blant dagens ungdom. Filmen kaster et kritisk blikk på den økende fremmedgjøring som finnes i dagens skandinaviske samfunn og tar opp noen av de mest presserende problemene i vår tid: forvitringen av det individuelle ansvaret, frafallet av empati, den voksende apati og likegyldighet. 

Tromsøpalmen
Prisen Tromsøpalmen går til den beste filmen i kort- og dokumentarfilmprogrammet Film Fra Nord. Vinneren får 5000 euro. Årets vinner er Line Klungseth Johansen for sin film FLIMMER. I sin uttalelse sier juryen:

- Med Tromsøpalmen ønsker juryen å hedre et vellykket resultat av den vanskelige prosessen med å finne et særegent og personlig filmspråk både i forhold til lyd og bilde. Filmen er en poetisk utforsking av identitet, idet den forteller en historie om en privat erfaring i et multidimensjonalt, gåtefullt språk med overraskende ass