Stumfilmdager i Tromsø 2012 | Tromsø International Film Festival

Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2020 13-19 Januar

Språk

18.-24. januar 2021

Stumfilmdager i Tromsø 2012

For sjuende år på rad inviterer Tromsø Internasjonale Filmfestival til Stumfilmdager på Verdensteatret. 6.-9. september kan du blant annet oppleve science-fiction, japansk surrealisme, Chaplin, Keaton og sovjetisk kommunist-komikk.

 

SE HELE PROGRAMMET

BILLETTSALG

Sci-fi
Åpningsforestillingen torsdag 6. september er intet mindre enn verdens første science-fiction-film! Georges Méliès’ Reisen til månen vises til og med to ganger – med to helt ulike musikalske følger. Stumfilmpianist Ben Model (US) vil gi en tradisjonell tolkning, mens det finske avant garde-bandet Cleaning Women nok vil ta denne klassikeren i helt andre soniske retninger med sin elektroniske støyrock.

Åpningsdagen fortsetter med mer sci-fi når Cleaning Women også setter musikk til den sovjetiske klassikeren Aelita, Queen of Mars. Dette var en storfilm da den kom i 1924, og den regnes som Sovjets første science fiction-film.

Lokale artister
Stumfilmdager fortsetter samarbeidet med lokale artister og kunstnere. I A Page of Madness blir det live soundtrack fra Strange Mara & the Sound. Bak dette navnet skjuler det seg en del av musikerne som også utgjør Mara & The Inner Strangeness, frontet av vokalist, kunstner og komponist Marita Solberg. Filmen hun har arbeidet med heter A Page Of Madness. En Japansk stumfilm fra 1926, med handling lagt til et mentalsykehus, noe som var tabu på den tiden

Lørdag formiddag 8. september blir det familieforestilling med programmet Kult og kort for stort og smått akkompagnert av pianist Ben Model. Vi har satt sammen et entimes program med fire filmer for store og små. Turen starter i verdensrommet, med fargerik animasjon og passe skumle monstre i Reisen til Månen. I Carmen Jr., The Cook og The Immigrant får vi komikk fra stumfilmstjerner som Buster Keaton, Charlie Chaplin og Baby Peggy.

Lørdag kveld blir det et gjensyn med årets suksessforestilling fra TIFF: The Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolsheviks – en sovjetisk komedie om en amerikaner som reiser til det kommunistiske Sovjet, noe som så klart byr på forviklinger. Her er det gitarist Tore Morten Andreassen som står for komposisjonen, og med seg har han tromsømusikerne Emil Bekkevold og Håkon Gebhardt, samt de russiske folkemusikerne Arto Rinne og Dimitrij Demin.

Faust og Amundsen
Av øvrige visninger kan nevnes klassikeren Faust av F. W. Murnau (Nosferatu)med live skuespill/dubbing av performancekunstneren Traumas (Thomas Balmbra) og musiker Dave Nice, i samarbeid med Tromsø Filmklubb. Fredag kan man også få med seg forestillingen Frosty Celluloid med historiske opptak fra Roald Amundsens polferder.

Søndag 9. september viser vi også en film om restaureringen av Reisen til Månen gikk nesten tapt, men en filmatisk redningsaksjon reddet filmen. I den splitter nye dokumentaren The Extraordinary Voyage, som vises søndag får du bli med på denne ferden, som er like spennende som enhver påskekrim. Siste film ut på årets Stumfilmdager er årets Oscar-grossist The Artist.

Møtet mellom gammel film og ny musikk, og mellom musikere og publikum, gjør hver stumfilmkonsert til en unik kulturell opplevelse. 6.-9. september blir det nok en gang mulig å oppleve gamle stumfilmklassikere, og nyskrevet og framfor alt levende musikk i byens flotteste kinosal.