Stor festivalstemning til siste ekstravisning! | Tromsø International Film Festival

Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2020 13-19 Januar

Språk

18.-24. januar 2021

Stor festivalstemning til siste ekstravisning!

Foto: Mats Gangvik.
Den 29. utgaven av Tromsø internasjonale filmfestival bød på store opplevelser, både i og utenfor kinosalen. Festivalen var preget av stor filmglede og interesse for bredden av programmet.


- I følge tilbakemeldingene fra publikummet, har vi overgått oss sjøl med årets program, sier Festivalsjef Martha Otte. - Avviklingen har gått som smurt, og vi har formidlet et helt spekter av filmopplevelser. Bedre kan det neppe bli!

Film fra Nord – hjertet av festivalen har vokst
Innføringen av langfilmer som en del av Film fra Nord har vært et velkomment tilskudd. Hele programmet har blitt tatt godt imot av publikum og presse. Flertallet av forestillingene har vært helt utsolgte.

- Årets Film fra Nord program har inneholdt mange høydepunkter, og det er tydelig at publikum har satt pris på mange av filmene. Konkurranseprogrammene med kort- og dokumentarfilmer har vært enormt populære, og det er også her mange har uttalt at de har sine favoritter, sier John-Kristian Dalseth, programsjef i Film fra Nord.

Flere spesialvinsinger og visninger utenfor kinoen enn noen gang
TIFFs mest unike filmvisninger, spesialvisningene og utekinoen, har økt i omfang og var noen av de først utsolgte visningene. Ølsmaking og spionfilmen THE END OF AGENT W4C, en James Bond-parodi fra pilsens hjemland Tsjekkoslovakia, i en utsolgt Kjeller 4 hos MACK var en av disse. For andre gang i festivalens historie, ble Ishavskatedralen gjort om til kino, og ga publikum helt spesielle film -og musikkopplevelser. Av andre høydepunkter kan stinn brakke og allsang med BOHEMIAN RAPSODY: SINGALONG og FILMKONSERT:THE ADVENTURES OF PRINCE ACHMED løftes frem. Et ensemble spesielt sammensatt for anledningen, bestående av russiske, norske, norsk-indiske og norsk-libanesiske musikere, spilte til verdens eldste, fortsatt bevarte, helaftens animasjonsfilm foran et stappfullt Verdensteater. THERE'S ALWAYS NEXT SEASON, tett etterfulgt av snowboardfilmen den handler om - 1997 FOREVER - med live soundtrack, var også en av festivalens store (og lenge etterlengtede) øyeblikk for mange.

Foto: Mats Gangvik.

Utekinoen – en suksess!
Kveldsvisningene på utekinoen var særlig godt besøkt i år med over 100 besøknede på hver visning - i gjennomsnittlig minus 5 grader! Spesielt populært var førpremieren av HEIMEBANE 2 og gjensynet med PARKERT. Igloen på torget, som var laget av duoen bak åpningsfilmen HVOR MAN VENDER TILBAKE, Egil Håskjold Larsen og Racha H. Larsen, bidro til ekstra stemning. Her kunne man kunne varme seg og ha gode samtaler om filmer, festivalen og kanskje livet.

Foto: Mats Gangvik.

Prisvinnere
Seks priser ble delt ut på avslutningsseremonien på KulturHuset lørdag under festivalen. TIFFs hovedpris, Auroraprisen, gikk til HAPPY AS LAZZARO av Alice Rohrwacher. Tromsøpalmen, til beste kort- eller dokumentarfilm i Film fra Nord-programmet, gikk til THE POWER GRID av Clara Bodén. BIRDS OF PASSAGE stakk av med FICC/IFFS juryens Don Quixote Pris. Publikumsprisen, som i år fikk utvidet frist og ble annonsert mandag, gikk til islandske KVINNE PÅ KRIGSSTIEN. Sistnevnte vil også bli satt opp på TIFFs egen kino Verdensteatret i februar. Les mer om alle prisvinnerne.

Rekordmange gjester
Over 50 regissører deltok på TIFF 2019, hvorav et stort antall var internasjonale gjester. Overraskelsen var kultfilmskaperen Gaspar Noé, som tok turen tilknyttet sin nye film CLIMAX og deltok i en Filmprat-spesial. I Filmprat deltok også TOO LATE TO DIE YOUNG-regissør Dominga Sotomayor Castillo og fransk-canadiske Philippe Lesage med sin nye film GENESIS. Se alle Filmpratene her.

Foto: Alexandra Barisova.

Stor pågang og interesse for bredden av programmet – 30 års jubileum neste!
Det totale billettsalget bikket også i år 60 000. I tillegg kommer publikum som deltok på Utekino, seminarer og mer. Det var i år en stor internasjonal pressedelegasjon med over 20 internasjonale journalister av totalt over 100 presseakkrediterte. Både blant pressen og publikum var det stor pågang og interesse for bredden av programmet.

Neste års festival blir nummer 30 i rekken og dermed TIFF- jubileum, den går av stabelen 13. – 19. januar 2020. VELKOMMEN!

Disse filmene var de mest besøkte av publikum på TIFF 2019:

  1. WHERE MAN RETURNS
  2. THE HATE U GIVE  
  3. BIRDS OF PASSAGE
  4. SHOPLIFTERS
  5. KVINNE PÅ KRIGSSTIEN
  6. TOO LATE TO DIE YOUNG
  7. GUNDERMANN
  8. GREEN BOOK
  9. EIGTH GRADE
  10. ULYSSES & MONA