Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14-20 Januar

Språk

Januar 14-20 2019

Sterke damer på Stumfilmdager

Stumfilmdager har flyttet fra høst til vår, og arrangeres 19.-21. april. Årets program er preget av sterke damer både foran og bak kamera - og i orkesteret!


- Årets program er samlet rundt ett enkelt stikkord: Kvinner. Da bevegelige bilder så vidt var begynt å rulle over lerretet, før industrien festet grepet om produksjonsmidlene for alvor, var kvinner en viktig drivkraft. De tok plass med den største selvfølgelighet, sier festivalsjef Martha Otte.

Vi viser blant annet tre filmer av Lois Weber (bildet), den første virkelig store kvinnelige regissøren i Hollywood. En av filmene er THE DUMB GIRL OF PORTICI (1916) med den verdenskjente prima ballerinaen Anna Pavlova i hovedrollen. Vi viser også Weber film SHOES, med kortfilmen SUSPENSE som forfilm.

- Lois Weber er den største regissøren i Hollywoods historie - som ingen har hørt om. Hun regisserte hele 138 kort- og spillefilmer i løpet av karrieren, sier Otte.

Hitchcock-komedie og kinesisk elektronika
Det blir også Hitchcock-film på Stumfilmdager, ikke en grøsser, men den romantiske komedien THE FARMER’S WIFE fra 1928. Vi kan også glede oss til et gjensyn med THE PROSTITUTE, årets stumfilmprosjekt med norske og russiske musikere som hadde urpremiere på TIFF i januar. Åpningsforestillingen torsdag har fått tittelen GIRLS WILL BE BOYS og består av to kortfilmer om utforsking og forvirring rundt kjønnsidentitet.

Alle filmer følges av live musikk, blant annet fra den anerkjente pianisten John Sweeney, felespiller Julie Alapnes, perkusjonist Nasra, vokalkunstner Jason Singh og cellist Bernt Simen Lund. For ikke å glemme årets «Barentsband» med russiske og norske musikere, ledet av Jon-Eirik Boska, som spiller til THE PROSTITUTE. Den mest langveisfarende gjesten på årets Stumfilmdager er den kinesiske elektronikamusikeren og -produsenten B6, som er årets artist in residence.

- B6 skal være i Tromsø i 10 dager og jobbe med flere prosjekter. Han deltar også på med musikk til en stumfilm under Kinesiske filmdager på Verdensteatret uka før Stumfilmdager, sier Martha Otte.

SE HELE STUMFILMDAGER-PROGRAMMET