SKYND DEG SAKTE - Stilren norsk spillefilmdebut via Japan til TIFF | Tromsø International Film Festival

Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14-20 Januar

Språk

Januar 14-20 2019

SKYND DEG SAKTE - Stilren norsk spillefilmdebut via Japan til TIFF

SKYND DEG SAKTE av spillefilmdebutant Anders Emblem får sin offisielle norske premiere på TIFF 2019 som del av programseksjonen HORISONTER.

 

- Anders Emblem er et friskt pust og en bemerkelsesverdig norsk debutfilmskaper jeg måtte helt til Nara Internasjonale Filmfestival i Japan for å oppdage. Der deltok den i hovedkonkurransen under årets festival, sier festivalsjef Martha Otte.

I filmen møter vi søsknene Fiona og Tom som bor i et bestemorhus på en av øyene utenfor Ålesund. Tom har autisme og er pleietrengende, og Fiona er hans verge. Når hun ikke tar seg av broren, jobber hun som billettør på den lokale fergen, og på kveldene dyrker hun sin lidenskap for musikk. Toms lidenskap er astronomi. Hans 18-årsdag nærmer seg, og hun håper han kan få fast plass i et pleiehjem inne i byen. Fiona lengter etter større personlig frihet, men samtidig er det smertefullt å skulle tre ut av rollen som omsorgsperson.

Allerede på første forsøk, viser Emblem en tydelig signatur, og på novellers observerende vis, gir han oss en var og øm skildring av Fionas rutinestyrte hverdag. Vi kan ane hva hun tenker, selv om det ikke er verbalisert. Den sparsommelige dialogen består stort sett av korte ytringer av praktisk art – som når Fiona gir Tom tegn om at noe nytt skal skje. Filmen er bygd opp av nøye komponerte tablåer, gjerne i fugleperspektiv, som rommer både stillstand og bevegelse.

Anders Emblem (f. 1985) fra Ålesund, har både skrevet manus, regissert og klippet spillefilmdebuten SKYND DEG SAKTE. Filmen er en del av hans masteroppgave ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Den deltok i hovedkonkurransen på årets Nara International Film Festival i Japan og får sin offisielle norske premiere under TIFF 2019. Filmen er videre tatt ut til indiefestivalen Slamdance 25. - 31. januar 2019. En filmfestival for innovativ filmskaping, av filmskapere for filmskapere.

SKYND DEG SAKTE er del av den årlige programseksjonen HORISONTER på TIFF, som inneholder det beste fra norske og internasjonale filmfestivaler, og premierer på kvalitetsfilm på vei inn i norsk kinodistribusjon. Programmet har et bredt utvalg av sjangre og god geografisk spredning – med kvalitet som eneste kriterium.

Tromsø Internasjonale Filmfestival arrangeres for 29. gang 14.-20. januar 2019.