Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14-20 Januar

Språk

Januar 14-20 2019

Rekord i festivalstemning!

Foto: Isak Dalsfelt
Den 28. utgaven av Tromsø internasjonale filmfestival bød på fantastiske opplevelser, både i og utenfor kinosalen. Med flere spesialvisninger og visningssteder enn tidligere. VELKOMMEN TILBAKE 14-20 JANUAR, 2019


Flere spesialvisninger og nye visningssteder
Igjen viste TIFF film på helt nye steder. Ølsmaking og tsjekkisk musikal i en utsolgt kjeller 4 hos Mack falt i smak hos publikum. Macks ølverter ga publikum en innføring i ølets verden for de fikk se filmen THE HOP PICKERS.

For første gang i festivalens historie, ble Ishavskatedralen gjort om til kino. Stumfilmkonserten med filmen TERJE VIGEN og musikk av Ben Model spilt på kirkens eget orgel, ble av publikum betegnet som magisk. Ben Model har besøkt Tromsø tidligere i anledning Stumfilmdager.

Av andre høydepunkter kan DIRTY DANCING – dance-along! på Driv og The Dodge Brothers som spilte til stumfilmen BEGGARS OF LIFE for et stappfullt Verdensteater trekkes fram

PARKERT, filmen mange i Tromsø hadde ventet på, hadde utsolgte visninger under TIFF. Verdensteatret setter opp tre visninger i februar, og regissør Fredrik Mortensen innleder på to av dem.

Prisvinnere og gjester
Sju priser ble delt ut på avslutningsseremonien på KulturHuset lørdag under festivalen. TIFFs hovedpris, Auroraprisen, gikk til WESTERN av den tyske regissøren Valeska Grisebach, som selv var tilstede og tok imot prisen. Tromsøpalmen, til beste kort- eller dokumentarfilm i Film fra Nord-programmet, gikk til I WILL ALWAYS LOVE YOU, KINGEN av svenske Amanda Kernell. Les mer om alle prisvinnerne

En rekke gjestende regissører deltok på TIFF 2018. Festivalen viet et eget sideprogram til den japanske regissøren Naoko Ogigami, som var tilstede i Tromsø. hennes nyeste film CLOSE-KNIT gikk også hen og vant festivalens piblikumspris. Blant andre THE GARDEN-regissør Sona Maria Kröner, indiske Rima Das, regissør av VILLAGE ROCKSTARS og Sararias Stórá, regissør av DREAMS BY THE SEA var i Tromsø og møtte publikum som så deres filmer.

Festivalen hadde også et bredt faglig program. I tillegg til faste konferanser som Åpningskonferansen og Film 2.0 var masterclassen med den britiske regissøren Asif Kapadia et av flere høydepunkter på TIFF 2018. Se oversikt over alle seminarer og faglige arrangementer her.

Fulltegnet på Utekino – TIFF junior neste!
Rekordmange barn var påmeldt til visning på utekinoen til TIFF i år. Nyvinningen Barnas festivalkafé på Kystens Hus, i regi av Norges Råfisklag, var også fulltegnet. Selv med en dags utsettelse, da lerretet dessverre revnet i vinden, ble det registrert hele 3 500 publikummere, store og små, på Utekinoen.

På Familielørdagen arrangerte TIFF fiskejakt i forkant av OPPDRAG NEMO. 197 fisk var gjemt på ulike steder i sentrum. Hovedpremien, et gavekort på 1000,- fra Tromsø sentrum og ei kosekveite fra Norges Råfisklag, gikk til ei lita jente som var strålende fornøyd.

Alle barn ønskes hjertelig velkomne tilbake til barnefilmfestival 6. – 9. september, da med vårt nye navn TIFF junior!

Stor pågang fra publikum
Det totale billettsalget bikket også i år 60 000. I tillegg kommer publikum som deltok på Utekino, seminarer med mer.

- Om det ikke blir besøksrekord, er det i alle fall rekord i god stemming fra mitt ståsted, og det er det som er det viktigste, sier festivalsjef Martha Otte.

Neste års festival blir nummer 29 i rekken og går av stabelen 14. – 20. januar.

Disse filmene var de mest besøkt av publikum på TIFF 2018:

1. UT AV INTET
2. PER FUGELLI - SISTE RESEPT
3. CITY OF GHOSTS: RAQQA
4. CALL ME BY YOUR NAME
5. REINVENTING MARVIN
6. C’EST LA VIE!
7. THE GARDEN
8. THE FLORIDA PROJECT
9. UGLY & BLIND
10. SAVNET