Film fra Nord – større og mer internasjonalt | Tromsø International Film Festival

Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2020 13-19 Januar

Språk

18.-24. januar 2021

Film fra Nord – større og mer internasjonalt

teaser_alt_som_kunne_ha_vaert

Teaser ALT SOM KUNNE HA VÆRT av Trond Kvig Andreassen, årets åpningsfilm i Film fra Nord på TIFF 2020.
Tre norske filmer har filmpremiere under #TIFF20.


Filmbransjen i nord har de siste årene vært i kraftig utvikling og det speiles i TIFFs største sideprogram, Film fra Nord (FFN), som har vokst i programomfang, filmlengde og geografi. - Film fra Nord byr som alltid på stor variasjon og det er stor spredning i sjangere i årets program; alt fra drama, komedie, skrekk, eksperimentell film, og ellevill animasjon er representert, sier programsjef John-Kristian Dalseth.


Verdenspremiere
Årets åpningsfilm i Film fra Nord programmet er ALT SOM KUNNE HA VÆRT av Trond Kvig Andreassen. En rykende fersk film som får sin verdenspremiere på TIFF. Filmen handler om Magnus Eliassen, kjent fra duoen Sirkus Eliassen, og er spilt inn i Lofoten. Regissøren er fra Bodø, i likhet med Eliassen, og har vært i Film fra Nord programmet tidligere, men deltar for første gang med åpningsfilm. Andreassen utforsker gjerne enkeltskjebner, miljøer og mellommenneskelige relasjoner, og sammen med fotograf Audun Fjeldheim har han et eget blikk for det nære og personlige.

- I ALT SOM KUNNE HA VÆRT tar Andreassen nye steg som filmskaper, og har laget en film med høy kunstnerisk verdi og et internasjonalt filmatisk snitt, sier programsjef John-Kristian Dalseth.

Jevn fordeling og betydelig lokal forankring
Det er en betydelig lokal forankring i årets program og ti av filmene har regissører fra våre tre nordligste fylker, inkludert tre fra Tromsø. En av disse er Christina Lande (32) som har laget kortfilmen IVO, som er spilt inn i Laukvik i Lofoten. Skuespiller-veteran Guri Johnson spiller her hovedrollen som en skolelærer som alltid har følt seg som en outsider i den lille bygda.

IVO av Christina Lande 


Videre er det en stor andel kvinnelige filmskapere og årets Film fra Nord program har en tilnærmet 50/50 fordeling, med 23 filmer av mannlige regissører og 21 filmer av kvinnelige regissører. Syv av ti langfilmer er av kvinnelige filmskapere, hvorav fire av disse er fra Canada; AGNES JOY av Silja Hauksdóttir (Island), AURORA av Miia Tervo (Finland), THE GRIZZLIES av Miranda de Pencier (Canada), THE BODY REMEMBERS WHEN THE WORLD BROKE OPEN av ElleMáijá Tailfeathers & Kathleen Hepburn (Canada/Norge), KUESSIPAN av Myriam Verreault (Canada), LAST AUTUMN (Síðasta haustið) av Yrsa Roca Fannberg (Iceland), RESTLESS RIVER av Marie-Hélène Cousineau & Madeline Ivalu (Canada).

Utvider med filmer fra Island
Film fra Nord har i år invitert Island til å delta og det har kommet inn mange filmer derfra, både kort- og langfilmer og de er godt representert med fem filmer i programmet. Inkluderingen av Island i Film fra Nord er en naturlig videreutvikling av programmets nordlige profil. Norge har et åpenbart slektskap med Island og filmer derfra har alltid vært populære på TIFF. En av de islandske filmene som er verdt å merke seg er AURORA, en morsom og sjarmerende film om en ung kvinne som lever livet som festløve, men får det meste snudd på hodet når hun møter en iransk mann som trenger å finne seg en kone for å sikre oppholdstillatelse for datteren sin. Filmen er regissert av Miia Tervo, som har deltatt i Film fra Nord med kortfilm tidligere, og som med AURORA debuterer som spillefilmregissør.

Se hele filmuttaket her.

Filmomtaler og fullt program kommer snart her.

Av i alt 130 påmeldte filmer er 44 filmer utvalgt til årets Film fra Nord program, inkludert 10 langfilmer. 24 kort- og dokumentarfilmer er i konkurranse om Tromsøpalmen. Langfilmene deltar utenfor konkurranse. Programmet består av filmer fra Norge, Sverige, Finland, Russland, Danmark, Frankrike, USA, Canada og Island. Filmer fordelt per land: NORGE 17, SVERIGE 10, FINLAND 5, CANADA 5, ISLAND 5, RUSSLAND 1, FRANKRIKE 1. 

Tromsø internasjonale filmfestival arrangeres for 30. gang 13.-19. januar 2020.