Programmet er klart! | Tromsø International Film Festival

Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2020 13-19 Januar

Språk

18.-24. januar 2021

Programmet er klart!

TIFF 2019 stiller med flere brennaktuelle filmer. Gjennomgående tema er politisk polarisering, identitet og tilhørighet.


– Det er veldig mange forskjellige uttrykk og temaer. Det har alltid vært bredde i festivalen, men det er et større mangfold i årets festival enn tidligere år, sier assisterende programsjef Henning Rosenlund. Det har vært mye å velge i og lett å finne gode filmer fra 2018, da det har vært et godt filmår. Problemet har heller vært hva vi skal velge bort.

Festivalsjef Martha Otte kan fortelle at i år blir det to større tematiske sideprogram: FOKUS: BRASIL og COLD WAR, MOVING PICTURES. I tillegg er det to mindre sideprogram, GIRL POWER og ARABIYAT, der begge fokuserer på sterke historier om kvinner.

– Vi liker å jobbe tematisk. Det gir rom for fordypning, sier Otte.  

Hovedprogrammet består av hele 96 langfilmer fordelt på de faste programbolkene og de fire spennende tematiske sideprogrammene. Film Fra Nord består i tillegg av hele 39 kortfilmer og dokumentarer, og nytt av året er at dette programmet er blitt åpnet opp for langfilm. Fem langfilmer fra fire forskjellige land i den sirkumpolare regionen har kommet med.

LES OM ALLE ÅRETS FILMER

COLD WAR, MOVING PICTURES
I manges bevissthet går spionasje og den kalde krigen hånd i hånd. På begge sider av Jernteppet ble det laget filmer som ikke bare fortalte noe om den spente stemningen i perioden, men i en viss grad bidro til å skape den.  Med fire spionrelaterte filmer fra øst og fire fra vest, får vi et spennende innblikk i tidsånden. I tillegg til mye drama – blant annet to sovjetiske spionfilmer aldri tidligere vist i Norge -  og litt glamour (FROM RUSSIA WITH LOVE), kan vi også by på en kostelig Bond-parodi fra Tsjekkoslovakia, THE END OF AGENT W4C, laget av samme regissør som har gitt oss Tre Nøtter til Askepott.

FOKUS: BRASIL
Brasil er i dag et politisk splittet land og venstresiden har opplevd kraftige tilbakeslag, ikke minst gjennom en opprivende og omstridt riksrettsprosess mot tidligere president Dilma Rousseff, som var landets første valgte kvinnelige president. Dette programmet rommer alt fra hverdagslig drama og bittersøt komedie, til politisk dokumentar, krim-drama og beksvart satire.

Brennaktuelle filmer fra de siste årene setter søkelys på trekk ved Brasil som er relevante langt utenfor landets grenser: politisk polarisering, enorme økonomiske forskjeller og mistillit mellom klasser, folkegrupper og politiske leire.

GIRL POWER
Fem filmer med fokus på sterke og engasjerende historier om unge kvinner og deres søken etter å finne sin identitet. Filmene byr på spennende situasjoner, hvor veivalg og spørsmålet om hvem som bestemmer over livet ditt, står sentralt. Filmene tar for seg hverdagen som jenter over hele verden må forholde seg til, både på godt og vondt. 

I THE HATE U GIVE møter vi sekstenåringen Starr som får lære at rase betyr alt i dagens USA, mens for tretten år gamle Kayla i den småkleine filmen EIGHTH GRADE er det overgangen til high school som er det største marerittet hun kan tenke seg.  Fra Congo får vi møte MAKI’LA, en jente som har levd på gata siden hun var tretten. Nå er hun atten og livet blir ikke lettere, men hun står på for å overleve.

ARABIYAT
Arabiyat - arabisk for “arabiske kvinner” – er et utvalg filmer om moderne arabiske kvinners liv, valgt og presentert av Malika Changal, lederen av Cinemateket i Tangier. Tre filmer som viser hvordan livet arter seg nå og kan gi inspirasjon til forandring.

ET HØYDEPUNKT
Et høydepunkt på TIFF2019 er Peter Jacksons THEY SHALL NOT GROW OLD, en film bygget opp av arkivmateriale fra første verdenskrig. Det består av opptak fra krigen som har blitt restaurert og fargelagt. Lyden er også blitt restaurert. Mest spennende er at den har blitt konvertert til 3D.

Filmen hadde verdenspremiere på London Film Festival i England i oktober, og den får norsk premiere på TIFF.

 –  Det er et banebrytende arbeid Peter Jackson nå har levert. Her får vi se soldatene i farge og vi hører stemmene deres. Det reduserer mye av den historiske distansen mange har til krig, spesielt til denne, som begynte for 100 år siden, sier festivalsjefen.

MYE SPENNENDE PÅ GANG
Andre ting man kan glede seg til er blant annet spesialvisningene som sing-along til BOHEMIAN RHAPSODY, samt to filmkonserter i Ishavskatedralen. I tillegg kommer det faglige programmet med tilbud til både publikum og filmbransjen. Det knytter seg som alltid stor spenning til den årlige filmpolitiske åpningskonferansen, som åpnes av kulturminister Trine Skei Grande mandag 14. januar.

LES OM ALLE ÅRETS FILMER

Se festivalsjef Martha Otte og assisterende programsjef Henning Rosenlund i samtale om programmet her:

 

Tromsø Internasjonale Filmfestival arrangeres for 29. gang 14.- 20. januar 2019.