PRISVINNERE PÅ TIFF | Tromsø International Film Festival

Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2020 13-19 Januar

Språk

18.-24. januar 2021

PRISVINNERE PÅ TIFF

Programsjef Martha Otte på avslutningsseremonien på KulturHuset. Foto: Jamie Bivard
Sju priser ble delt ut på årets avslutningsseremoni på Tromsø internasjonale filmfestival.


Vi presenterer med stolthet årets vinnere av TIFFs egen Aurorapris, den internasjonale kritikerprisen Fipresci og Don Quijote-prisen, som deles ut av Det internasjonale filmklubbforbundet FICC, Tromsøpalmen til den beste filmen i Film fra Nord-programmet, samt Faith in Films, Den Norske Fredsfilmprisen – og ikke minst publikumsprisen Tromsø Audience Award.

AURORA

Et utvalg av de mest utsøkte og ettertraktede spillefilmene fra den internasjonale arenaen konkurrerer om Auroraprisen. Alle filmene i konkurranseprogrammet har sin norske premiere under Tromsø Internasjonale Filmfestival.

JURY 2020
Marte Vold, Tromsøfødt, oslobasert frilansfotograf, -regissør og kunstner. Har studert ved Nordland Kunst og Filmskole i Kabelvåg, Knustakademiet i Oslo, and Den Norske Filmskolen på Lillehammer.
Juliette Duret, Kinosjef på Center of Fine Arts BOZAR, Brussels.
Hanne Hammer Stien, kurator, førsteamanuensis ved Kunstakademiet og visedirektør for utdanning og kunstnerisk utviklingsarbeid ved Norges Arktiske Universitetsmuseum.

Vinneren er: ATLANTIS av regissør Valentyn Vasyanovych (Ukraina)

FIPRESCI

FIPRESCI (Federation Internationale de la Presse Cinématographique) er betegnelsen på den internasjonale paraplyorganisasjonen av profesjonelle filmkritikere og filmjournalister, etablert i 1930.

FIPRESCI har som formål å fremme filmkultur og beskytte profesjonelle interesser, og er best kjent for sitt engasjement i juryer på nærmere 70 internasjonale filmfestivaler. Juryen deler ut «Den internasjonale kritikerprisen», som i noen tilfeller blir vurdert som like viktig som de offisielle juryprisene. FIPRESCI-prisen tildeles ut fra et kriterium om «å fremme filmkunsten og å oppmuntre den nye og unge filmen».

JURY 2020

Birgit Beumers, “KinoKultura” quarterly, UK
Toni Junyent, "Transit", "Cinemania", Spania
Arnstein Bjørkly, "Le Monde", Norge

Vinneren er: LILLIAN av regissør Andreas Horvath (Østerrike)

FICC/IFFS DON Quixote

Don Quxote-prisen blir delt ut av FICC (Federation internationale des cine-clubs). Origanisasjonen ble grunnlagt 1947 under Filmfestivalen i Cannes, og er en paraplyorganisasjon for filmklubber og ikke-kommersielle kinoer.

Den kjente italienske regissøren Gianni Amelio er ærespresident av FICC. Et av FICCs mål er å øke publikums interesse for kvalitetsfilm. FICC-juryer deler ut Don Quxote-prisen på utvalgte filmfestivaler, som Berlin, Cottbus, Karlovy Vary og Locarno.

Tromsø Internasjonale Filmfestival hadde æren av stå som vertskap for en FICC-jury for første gang i år 2000.

JURY 2020
Charlotte Christiansen
, Tromsø Filmklubb, Norge
Martin Urban, Pupille e.V. – Kino in der Uni, Frankfurt, Tyskland
Elżbieta Piotrowicz, Film Society represented: Film Society KaFe In-nI, Polen

Vinneren er: COLLECTIVE av regissør Alexander Nanau (Romania / Luxembourg)

TROMSØPALMEN

Tromsøpalmen deles ut til den beste filmen i sideprogrammet Film fra nord. Vinnerfilmens regissør får 5000 Euro fra ressurssentrene for film i Barentsregionen:

Filmpool Nord, Luleå, Sverige
Film i Västerbotten, Umeå, Sverige
Nordnorsk Filmsenter, Honningsvåg, Norge.

JURY 2020
Rachel Andersen
, filmregissør og -klipper, Tromsø
Jesper Bergom-Larsson, Leder for Utvikling og produksjonsstøtte, Vestnorsk Filmsenter
Irina Obodova, filmprodusent, stifter av produksjonsplatformen Potential, St. Petersburg

Vinneren er: TOPP 3 av regissør Sofie Edvardsson (Sverige)

THE FAITH IN FILM AWARD

Under Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) deles det ut en filmpris kalt FAITH IN FILM. Prisen er opprettet av Norske kirkeakademier, Tromsø kirkeakademi og KULT senter for

kirke, kunst og kultur. Vinnerfilmen velges på følgende grunnlag:

· Filmen skal engasjere og stimulere til refleksjon, kritikk og ettertanke om religionens plass i menneskers liv og i samfunnet

· Filmen skal gi innsikt i livssynsspørsmål eller åndelighet

· Filmen skal være av høy kunstnerisk kvalitet.

Prisen, et ikon malt i Karmel Kloster i Tromsø, deles ut av juryen i tilknytning til visningen av avslutningsfilmen på årets festival.

JURY 2020
Sigrun Høgetveit Berg
, Førsteamanuensis. Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi ved UiT - Norges Arktiske Universitet.
Didrik Søderlind, Rådgiver i Human-Etisk Forbund.
Kristin Aalen, frilansjournalist med film- og teaterkritikk som spesiale.

Vinneren er: BALLOON av reggisør Pema Tseden (Kina)

THE NORWEGIAN PEACE FILM AWARD

Den norske Fredsfilmprisen/Norwegian Peace Film Award (NoFPA) gis til en film som setter søkelyset på direkte, strukturell eller kulturell vold, og som på en kreativ og kunstnerisk måte bidrar til forebygging eller reduksjon av vold/krig.

Tromsø Internasjonale Filmfestival samarbeider med Senter for fredsstudier ved Universitetet i Tromsø og Studentnettverk for fred om prisen fordi vi mener det ligger mye makt i filmen og fortellingen. Vi tror at film som tar opp tema som undertrykking og maktmisbruk kan gjøre en forskjell.

JURY 2020
Christine Cynn
, Tromsøbasert filmskaper og aktivist, co-regissør for den Oscar-nominerte dokumentaren the act of killing.
Heidi Alexandra Darvell, student ved Master’s Degree Programme in Peace and Conflict Transformation ved Senter for Fredsstudier ved UiT – Norges Arktiske Universitet.
Holger Pötzsch, førsteamanuensis i Medie- og dokumentasjonsvitenskap, Institutt for språk og kultur ved UiT – Norges Arktiske Universitet.

Vinneren er: MADE IN BANGLADESH av regissør Rubaiyat Hossain (Frankrike / Bangladesh / Danmark / Portugal)

THE TROMSØ AUDIENCE AWARD

TIFF er fremfor alt en publikumsfestival, og "Tromsø Audience Award" er festivalens egen publikumspris. I løpet av festivaluka avgir publikum sine stemmer, og kårer sin favorittfilm.

Vinneren er: PARASITT av Bong Joon-ho (Korea)