«ONE DAY IN THE LIFE OF NOAH PIUGATTUK» ÅPNER TIFF 2020 | Tromsø International Film Festival

Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2020 13-19 Januar

Språk

18.-24. januar 2021

«ONE DAY IN THE LIFE OF NOAH PIUGATTUK» ÅPNER TIFF 2020

ONE DAY IN THE LIFE OF NOAH PIUGATTUK (2019) av Zacharias Kunuk, er basert på en inuitjegers sanne historie fra 1961, og har klare paralleller til et mørkt kapittel i vår egen historie.


Kunuk tar oss med på en dag i livet til inuitjegeren Noah (Apayata Kotierk) og hans møte med kanadiske myndigheters utsendte (Kim Bodnia), som har kommet for å be Noah om å flytte familiene til faste bosettinger og sende barna på skole. I dokudrama-stil og nærmest real-time, skildres et historisk viktig øyeblikk på fintfølende vis. 
 
Livsviktig politisk agenda og stor relevans for landsdelen 

– Jeg har gledet meg lenge til at Zacharias Kunuk skulle komme med en ny film av et slikt format. Han er en kompromissløs filmskaper med et tydelig kunstnerisk avtrykk, kombinert med en livsviktig politisk agenda. Denne filmen har utvilsomt stor relevans for landsdelen og for regionen. Jeg er sikker på at TIFF-publikummet kommer til å trykke denne filmen til sitt hjerte, slik jeg har gjort, sier programsjef Martha Otte. 

– Et flott anslag for den 30. utgaven av Tromsø internasjonale filmfestival. 
 
Zacharias Kunuk: Zacharias Kunuk er gjennom flere tiår regnet for å være en av de mest spennende, dynamiske og innovative filmskaperne i Canada. ATANARJUAT: THE FAST RUNNER hadde verdenspremiere i Cannes i 2001. Den vant Camera d’Or (Gullkameraet) for beste debutfilm og ble vist året etter på TIFF 2002. Det var den første spillefilmen noensinne som ble skrevet, regissert og spilt inn i sin helhet på Inuktitut-språket. Kunuk kombinerer myte, historie og folklore i sitt filmspråk, en tilnærming som er tydelig i THE JOURNALS OF KNUD RASMUSSEN. THE JOURNALS OF KNUD RASMUSSEN hadde verdenspremiere som åpningsfilm på Toronto filmfestival i 2006 og ble vist på TIFF 2007.  

På TIFF får ONE DAY IN THE LIFE OF NOAH PIUGATTUK sin europeiske premiere på det store lerretet. Den hadde verdenspremiere som en 4K videoinstallasjon i den kanadiske paviljongen på årets kunstbiennale i Venezia og har også vært vist i gallerisammenheng andre steder.  
 
Isuma Collective: ONE DAY IN THE LIFE OF NOAH PIUGATTUK er produsert av Isuma Collective, et kunstnerkollektiv i Igloolik, Nunavut, Canada, etablert i 1990 av Kunuk med flere. I 2008 utviklet de IsumaTV, verdens første plattform for mediekunst av urfolk fra hele verden. I 2012 fulgte de opp med prosjektet Digital Indigenous Democracy (DID), et internet-basert nettverk skapt for å informere og koble spredte Inuit-samfunn sammen. IsumaTV og DID vil få en bredere presentasjon på TIFF2020.  

Tromsø Internasjonale Filmfestival arrangeres for 30. gang 13.-19. januar 2020. Jubileet vil markeres med offisiell åpningsseremoni på utekinoen på Stortorget. Byens befolkning er hjertelig velkommen til å delta. 

Filmen ble lansert på kickoff i kveld, 14. november på Verdensteatret.