TRE VERDENSPREMIERER I NORSKE HORISONTER PÅ TIFF2020 
 | Tromsø International Film Festival

Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2020 13-19 Januar

Språk

18.-24. januar 2021

TRE VERDENSPREMIERER I NORSKE HORISONTER PÅ TIFF2020 


Andrea Bræin Hovig i LYSET FRA SJOKOLADEFABRIKKEN av Dag Johan Haugerud.
TIFFs sideprogram NORSKE HORISONTER byr på flere ferske filmer som får sin verdenspremiere på TIFF i januar.


OPPDATERT: Siden denne saken ble publisert, har ytterligere to norske premierer blitt bekreftet til 30-års jubileumet til TIFF. Magreth Olins SELVPORTRETT får premiere mandag 13. januar, mens Geir Grenis ALLE MÅ DØ blir vist første gang 15. januar.

- Vi er glade og stolte over å vise utvalgte norske filmer som en del av TIFFs program NORSKE HORISONTER på TIFF 2020. TIFF har tradisjonelt sett hatt blikket sitt vendt ut mot verden, men de siste årene har vi også hatt en egen seksjon for nye norske filmer. Programmet sier noe om hvordan norsk film har endret seg, og blitt mer mangfoldig og nysgjerrig på verden, sier assisterende programsjef Henning Rosenlund.

- Kravet til filmene som skal delta er at de har premiere under TIFF - og selvfølgelig at det er knallgode filmer. Årets program oppfyller alle våre forhåpninger og har noen av de mest spennende stemmene i norsk film representert.

Filmer i programmet NORSKE HORISONTER:

LYSET FRA SJOKOLADEFABRIKKEN av Dag Johan Haugerud

Dag Johan Haugerud følger opp sitt nylig kinoaktuelle, kritikerroste drama BARN med denne novellefilm-komedien, som preges av filmskaperens sedvanlig skarpe karakterskildringer og teft for absurditetene i den norske middelklassens hverdagsliv. LYSET FRA SJOKOLADEFABRIKKEN drøfter tunge temaer som ansvar og moral, men er også svært morsom, mye takket være Haugeruds faste samarbeidspartnere, skuespillerne Andrea Bræin Hovig og Henriette Steenstrup. Førstnevnte gjester festivalen i januar. Filmen får sin verdenspremiere på TIFF.

Dag Johan Haugerud (f. 1964) er forfatter og filmskaper, og utdannet bibliotekar.
For spillefilmen SOM DU SER MEG (2012) mottok han Kritikerprisen 2013 og Amandaprisen for beste manus, regi og kinofilm. Han fulgte opp med DET ER MEG DU VIL HA (2014) og BARN (2019), der sistnevnte var fjorårets mest omtalte norske film. Haugerud er en av de fremste og mest spennende regissørene innen norsk samtidsfilm.

VI ER HER NÅ av Mariken Halle

VI ER HER NÅ handler om en barselgruppe som vi følger over ett år. Det snakkes om stort og smått mens babyene henger i armene på foreldrene. Noen er bekymret, andre sliter i forholdet. Mariken Halle slipper til det små-absurde i hverdagen i sitt portrett av norsk samtid og urbane småbarnsforeldre. Hun går sine helt egne veier og utfordrer publikum ved å stadig snu på våre forventninger til hvordan en filmfortelling kan se ut. Filmen er en del av en triologi, sammen med VERDEN VENTER (2014) og KANSKJE I MORGEN (2014). Filmen får sin verdenspremiere på TIFF.

Mariken Halle har bemerket seg som en av de mest originale og særpregede stemmene i nyere norsk spillefilm. Hun er del av produksjonskollektivet ALTERNATIVET som ble startet i 2017 av filmskaperne Guro Bruusgaard, Magnus Mork, Katja Eyde Jacobsen og Mariken Halle. Bakgrunnen for oppstarten var at de ønsket å bruke mer tid på å være i praktisk arbeid og mindre tid på å søke og å vente. Målet er en kontinuerlig kunstnerisk praksis og de ønsker også å bidra til et mer generøst og åpent filmfelt der flere får laget det de ønsker å lage. Siden oppstarten har de ferdigstilt Magnus Morks novellefilm SKOGEN, støttet Katja Eyde Jacobsens prosjekt DET ANNET KJØNN (som produseres av MER FILM), spilt inn store deler av Mariken Halles langfilm VI ER HER NÅ og 1/3 av Guro Bruusgaards langfilm HAN.

IHUMAN av Tonje Hessen Schei

Menneskeheten står foran et veiskille. Kunstig intelligens er blitt så avansert at vi står overfor en rekke dilemmaer. Er vi i ferd med å gjøre oss selv overflødige? Hvordan håndterer vi tapet av arbeidsplasser som blir overtatt av den nye teknologien? Og hvordan sikrer vi at kunstig intelligens blir brukt i de godes tjeneste og ikke til overvåking, undertrykking og krigføring? Plutselig er det teknologifirmaene som er de nye supermaktene, og teknologien har strupetak på demokratiet. Tonje Hessen Schei fikk Den Norske Fredsfilmprisen på TIFF i 2015 for filmen DRONE. I IHUMAN kommer hun tett på pionerne på frontlinjen av teknologikappløpet rundt kunstig intelligens. De som har vært med på å utvikle teknologien, de som forsker på konsekvensene for samfunnet og de som frykter at vi er i ferd med å miste kontrollen. Denne dokumentaren er både interessant, tankevekkende, underholdene og skremmende. Filmen får norsk premiere på TIFF.

Tonje Hessen Schei (f. 1971) er en norsk produsent og regissør. Hun har studert sosialantropologi på NTNU og tok en bachelor i filmproduksjon ved University of Texas. Hun har også hovedfag i filmproduksjon ved NTNU. Hennes film DRONE har vunnet flere filmpriser, inkludert Amandaprisen, og den ble vist på TIFF i 2015.

VÆR HER av Ragnhild Nøst Bergem

Spillefilmdebutant Ragnhild Nøst Bergem har laget en varm dokumentarfilm om en av vår tids folkesykdommer, demens. Jan, Mimi og Sigvald har ulike former for demens. I filmen VÆR HER ser vi hvordan livene deres preges av leting etter ord, minner og gjenstander. Gradvis ser vi de mister biter av seg selv. Omsorg, samvær og musikk kan hjelpe, men hverdagen er krevende både for dem selv og for deres nærmeste. Nøst Bergem har nærmest blitt ekspert på området etter å ha laget en eksamensfilm (kortfilm) om temaet da hun gikk ut fra Høgskolen på Lillehammer. Etter dette har hun turnert Norge rundt og deltatt på over 100 arrangementer om demens. Samtidig har hun samlet inn materiale til filmen VÆR HER. Nøst Bergem tar opp et sårt tema på en respektfull og kunnskapsrik måte, samtidig som hun viser oss at gleden over livet ikke forsvinner selv om deler av hukommelsen gjør det. Filmen får sin verdenspremiere på TIFF.

Ragnhild Nøst Bergem (f 1990) er en ung talentfull regissør og fotograf fra Oslo. Hun har Bachelor i dokumentarfilmregi fra Høgskolen i Lillehammer og fotografutdannelse fra Oslo Fotokunstskole. Hennes filmer er vist på norske nett-tv kanaler og på filmfestivaler i hele verden. ”På lånt tid” ble kjøpt av VGTV i 2014. ”Hvem vinner?” ble i 2015 kjøpt av Aftenposten-tv og mottok hederlig omtale for både manus og dokumentar under Den Norske Studentfilmfestivalen i 2016. VÆR HER er hennes første kinodokumentar.

Tromsø internasjonale filmfestival arrangeres for 30. gang 13.-19. januar 2020.