Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14-20 Januar

Språk

Januar 14-20 2019

"MANNEN FRA SNÅSA" åpner TIFF 2016

Foto/copyright: Speranza Film/Norsk Filmdistribusjon
Margreth Olins dokumentar om Joralf Gjerstad, også kjent som "Snåsamannen", får sin verdenspremiere i Tromsø.


- Vi er veldig fornøyd med å kunne åpne TIFF 2016 med verdenspremiere på MANNEN FRA SNÅSA! Margreth har gjesta festivalen ved flere anledninger tidligere, men først nå med film i programmet. Det kler oss godt å ha en åpningsfilm fra en regissør med en tydelig kunstnerisk stemme og et sterkt samfunnsengasjement, sier festivalsjef Martha Otte.

MANNEN FRA SNÅSA er en film om betydningen av håp i menneskelivet.

–  I 18 år har jeg laget film om mennesker i utsatte livssituasjoner, jeg har møtt mange som har mistet livshåpet. Dette tok meg til Snåsa, jeg hadde behov for å se noe annet, for å ta min historiefortelling videre, sier Margreth Olin.

I løpet av de siste 65 år har 50 000 mennesker reist til Snåsa i håp om å få hjelp. Margreth Olin har filmet 22 av disse i møte med Joralf Gjerstad.

– I denne filmen får du selv se hva som skjer på Snåsa, jeg har jobbet med et observerende kamera, vi grep aldri inn i møtene vi filmet, og Joralf visste ikke hvem han skulle møte før den enkelte stod i rommet med ham, forteller Olin.

Feelgood-dokumentar
Kan vi som samfunn lære noe av et menneskes omsorgsevne? Kan denne filmen si oss noe om vår egen evne til å bære oss selv gjennom sykdom? Når Margreth sitter i sluttklipp av filmen rammes en av hennes nærmeste av alvorlig sykdom. Hvordan skaper vi oss selv på nytt?

– Jeg håper alle som jobber med mennesker kan bli inspirert av denne filmen, og at vi i våre private liv også har noe å hente, sier regissøren.

– Det er en ære og stor glede å få åpne TIFF 2016 med min første feelgood-dokumentar. Varme fra Midt-Norge i den kalde januarnatta i Nord. Jeg håper filmen kan treffe en nerve og ha en særlig gjenklang i folk i Tromsø, avslutter Olin.

MANNEN FRA SNÅSA får verdenspremiere på festivalens åpningsdag, mandag 18. januar. Filmen skal opp på norske kinoer fra fredag 22. januar, med Norsk Filmdistribusjon som distributør. Produsent er Speranza Film.

Kickoff med regissør-besøk
Torsdag 3. desember blir det kickoff for TIFF 2016 på Verdensteatret i Tromsø. Her vil publikum blant annet få møte regissør Margreth Olin i samtale med festivalsjef Martha Otte.

– Og vi håper så klart å få se noen klipp fra åpningsfilmen, sier Otte.