Her er årets prisvinnere! | Tromsø International Film Festival

Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2020 13-19 Januar

Språk

18.-24. januar 2021

Her er årets prisvinnere!

THE TALE OF IYA vant årets Aurorapris under lørdagens avslutningsseremoni.
Lørdag kveld ble årets filmpriser delt ut under den offisielle avslutningen av filmfestivalen. Japanske THE TALE OF IYA stakk av med festivalens hovedpris Aurora.
 
Kulturhuset var utsolgt og stemningen var både spent og god da de forskjellige juryene inntok scenen, før visningen av avslutningsfilmen VENUS IN FUR av Roman Polanski.
 
Seks priser ble delt ut, og følgende filmer ble hedret av juryene:
 
Årests Aurora pris gikk til den japanske THE TALE OF IYA, av regissør Tetsuichiro Tsuta. Juryen, som besto av Nina Wester, Håkon Birkeland Toft og Kaleem Aftab var full av rosende ord om vinenrfilmen og sa blant annet dette i sin begrunnelse:
- Vinneren er en film som tar opp store temaer rundt tradisjoner, hvordan verden forandres gjennom generasjoner, fortalt på en tankevekkende og unik måte.
 
FIPRESCI, den internasjonale kritikerprisen, gikk til IDA (Danmark/Polen) av regissør Pawel Pawlikowski. 
- Vinneren våger å konfrontere en mørk skygge av skyld i Polens etterkrigshistorie. Den balanserer dristighet og subtil tilbakeholdenhet, formidlet gjennom overbevisende spill. Vinnerfilmen byr på en imponerende fotografert utforskning av sønderrevet identitet, historisk arv og forsoning som unngår klisjéer og illusjonen av et enkelt svar, sa juryen som besto av Alexander Yanakiev, Carmen Gray og Roger Grosvold i sin begrunnelse.
 
FICC, også kjent som Don Quixote-prisen gikk til den svenske JAG STANNAR TIDEN av Gunilla Bresky. Juryen som besto av Cristiane de Albuquerque Cavalcanti Jacobsen, Raj Gongaju og Mediouni Med. Chokri var enstemmig i sin avgjørelse og sa blant annet dette i sin begrunnelse:
- Denne filmen er en vakker, presis og poetisk leksjon fra en av de mest tragiske periodene i verdenshistorien, fortalt gjennom ordene og øynene til den ukjente Vladislav Mikosja (...) Dette er en vakkert laget dokumentar som gjør sterkt inntrykk, som både snakket til og rørte ved våre hjerter. Juryen ga også hederlig omtale til NEBRASKA, av Alexander Payne.
 
Den Norske Fredsfilmprisen gikk til den palestinske filmen OMAR, av regissør Hany Abu-Assad.
- Dette er en modig og briljant fremstilling av dagens situasjon i Palestina. På en sterk og kompromissløs måte bidrar filmen til en dypere forståelse av de former for konflikt og voldsutøvelse som følger av okkupasjon og dens følger for dagliglivet. Filmen er en hesblesende og spennende romantisk-politisk thriller som av og til nesten tar pusten fra publikum med sitt tempo og driv, sa blant annet juryen som besto av Mamdooh Afdile, Anne Marit Bachmann og Roswitha Skare. Juryen ga også hederlig omtale til LIGHT FLY, FLY HIGH av Susann Østigaard og Beate Hofseth.
 
Vinneren av Tromsøpalmen, som går til den beste filmen i Film fra Nord-programmet, ble AMASONE av Marianne Ulrichsen. Juryen som besto av Linde Fröhlich, Tom Perlmutter og Theo Tsappos sa følgende i sin begrunnelse:
- Begynnelsen på voksenlivet, en økende rivalisering, mot som blir satt på prøve, å overkomme lidelse samt starten på nytt vennskap er alle ting som blir berørt i denne 12 minutter lange kortfilmen, som er scenesatt til det ville og dramatiske landskapet i Lofoten.
Juryen ga også hederlig omtale til OPEN, av Ivala Frank.
 
Publikumsprisen, som stemmes frem av filmelskerne som har fylt kinosalene rundt om i Tromsø denne uken, gikk til islandske OM HESTER OG MENN av regissør Benedikt Erlingsson.
 
TIFF gratulerer alle vinnerne!