Fokus: Brasil på TIFF 2019 | Tromsø International Film Festival

Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2020 13-19 Januar

Språk

13.-19. januar 2020

Fokus: Brasil på TIFF 2019

City of God (2002), The Cannibal Club (2018), Neighbouring Sounds (2012) og The Second Mother (2014), .
Valget av Brasils versjon av Trump, høyreradikale Jair Bolsonaro, som landets nye president er dårlig nytt for landet, der avstandene øker og demokratiet står på spill. I sideprogrammet Fokus: Brasil vil TIFF vise filmer som går under huden på et sterkt polarisert Brasil.

 

-Gjennom brennaktuelle filmer fra de siste årene, ønsker TIFF å sette søkelys på trekk ved Brasil som er relevante langt utenfor landets grenser: Politisk polarisering, enorme økonomiske forskjeller og mistillit mellom klasser, folkegrupper og politiske leire, forteller assisterende programsjef Henning Rosenlund. 

-Programmet rommer alt fra hverdagslig drama og bittersøt komedie, til politisk dokumentar, krim-drama og beksvart satire. 

Sterk polarisering og et demokrati under press 

Brasil er i dag et politisk splittet land og venstresiden har opplevd kraftige tilbakeslag, ikke minst gjennom en opprivende og omstridt riksrettsprosess mot tidligere president Dilma Rousseff, som var landets første valgte kvinnelige president. Den politiske polariseringen går hånd i hånd med et samfunn med enorme forskjeller. På tross av raskt voksende økonomi i en lang periode frem til 2014, er det fortsatt store befolkningsgrupper som lever i fattigdom. Også det religiøse landskapet har de siste årene blitt mer komplisert. Den katolske kirken er fortsatt absolutt størst, men de siste ti-årene har fri-kirkelige og karismatiske menigheter vokst enormt og spiller nå en politisk rolle i ny-konservativ retning. 

Fra politisk dokumentar til kannibalsatire 

-Det finnes mange gode filmer fra Brasil fra de siste årene som adresserer disse spørsmålene. The Trial (O PROCESSO) (2018) av Maria Ramos, er en bemerkelsesverdig dokumentarfilm som følger hele riksrettsprosessen mot Dilma Rousseff, sier assisterende programsjef Henning Rosenlund.  

-Vi er stolte av å bekrefte Ramos som gjest på festivalen. Hun er en av Brasils fremste dokumentarister og har laget flere sterke, sosialt engasjerte filmer fra hjemlandet. 

Øvrige bekreftete filmer i programmet er:  

THE CANNIBAL CLUB, regi Ana Luiza Rios & Tavinho Teixeira, 2018. Satirisk film om et ektepar fra Brasils elite som spiser sine tjenestefolk, men som selv havner i store problemer når de kommer på kant med sin lokale kongressrepresentant. 

AQUARIUS, regi Kleber Mendonça Filho, 2017. Bomiljø, korrupsjon og kamp mot eiendomsutviklere spiller en vesentlig rolle, men først og fremst er dette et fremragende portrett av en sterk kvinneskikkelse. 

THE SECOND MOTHER, regi Anna Muylaert, 2014. Nyansert om hushjelpen i en velstående familie. En bittersøt komedie om sosial oppvåkning, både for hovedpersonene og publikum. 

NEIGHBOURING SOUNDS, regi Kleber Mendonça Filho, 2012. Drama om et middelklasse-strøk i byen Recife og de forskjellige menneskene som bor der. Samtidig en sosial og historisk analyse av Brasil. 

CITY OF GOD, regi Lund & Mereilles, 2002. Hardtslående og energisk krim-drama fra en av Rios mest beryktede slum-områder. En av de meste kjente filmene fra Brasil på 2000-tallet.  

BIRDWATCHERS, regi Marco Bechis, 2008. Et drama som som tar for seg virkeligheten mange urfolk lever i, preget av desillusjon og avmakt. Filmen ble vist på TIFF i 2009, men den er om mulig enda mer aktuell i dagens politiske landskap.

 
Tromsø Internasjonale Filmfestival arrangeres for 29. gang 14.-20. januar 2019.