Film fra Nord større enn noen gang | Tromsø International Film Festival

Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2020 13-19 Januar

Språk

13.-19. januar 2020

Film fra Nord større enn noen gang

Fra BACKBONE (2019) av Eilif Bremer Landsend.
Identitet og tilhørighet er et tema som går igjen i årets Film fra Nord-program, som preges av både nye stemmer og veteraner.

 

Filmbransjen i nord er i kraftig utvikling og det speiles i TIFFs største sideprogram, Film fra Nord (FFN), som vokser i både programomfang og filmlengde. - Film fra Nord byr som alltid på mye variasjon, både i sjanger og stilarter. Det er et mangfoldig og innholdsrikt program som jeg tror både vil underholde, bevege og fascinere publikum, sier programsjef John-Kristian Dalseth.

- Det er et stort spenn i både alder og erfaring blant filmskaperne i årets program. Det er mange nye og spennende stemmer, men også ny film fra flere veteraner i bransjen.

Utvider med langfilmer 

I tråd med utviklingen av den regionale bransjen er langfilmer for første gang del av årets program, noe som bidrar til å berike programmet ytterligere og at det tar større plass.

- Det gir en ytterligere dimensjon til programmet. Vi har tidligere år ergret oss over at filmer som har vært noen minutter over en time ikke har kunne bli vurdert til Film fra Nord, forteller programsjef John-Kristian Dalseth og legger til at det derfor er svært spennende å utvide programmet med fem langfilmer – fra flere forskjellige land – i årets Film fra Nord.

LYKKELÆNDER av den danske kunstneren og filmskaperen Lasse Lau, om det kompliserte forholdet mellom Grønland og Danmark, er en av filmene Dalseth trekker spesielt fram. Filmen parkerer perspektivet om postkolonitiden på en gjenkjennelig og bekreftende måte, og den gjør det på et meget humoristisk og ettertrykkelig vis.

Kort- og dokumentarfilmene vil imidlertid fortsatt utgjøre hovedtyngden av Film fra Nord. Dalseth kan fortelle at kort- og dokumentarfilmene som er i konkurranse er av høy kvalitet i år. Flere av disse filmene har sin verdenspremiere på TIFF og han er sikker på at mange av dem vil gjøre seg bemerket på flere festivaler både i inn- og utland i året som kommer. En av disse er BACKBONE av Eilif Bremer Landsend. En filmskaper som har hatt både kort- og langfilm på TIFF før, og dette er ifølge programsjefen hans mest ambisiøse prosjekt så langt.

No place like home

Det er en betydelig lokal forankring i årets program, med flere filmskapere fra Tromsø og Nord-Norge, og et temaprogram som har fått navnet No Place Like Home. Videre er det er verdt å merke seg en stor andel kvinnelige filmskapere. En av disse, Gørild Mauseth, gjør sin regidebut med KJÆRLIGHET ER.., etter lang fartstid som skuespiller. Filmen er spilt inn under lanseringen av dokumentaren KARENINA & I (vist på TIFF 2017) og består av intervjuer med mennesker like etter de har sett filmen, og alle har mottatt de samme tre spørsmål: Hvorfor forelsker vi oss? Hva kan vi lære av kjærlighet? Hva er kjærlighet? Resultatet er flere ærlige møter og bekjennelser om kjærlighet.

Se programmet her.

Av i alt 130 påmeldte filmer er 40 filmer utvalgt til årets Film fra Nord program. 20 kort- og dokumentarfilmer er i konkurranse om Tromsøpalmen. Langfilmene deltar utenfor konkurranse. Programmet består av filmer fra Norge, Sverige, Finland, Russland, Danmark, Frankrike, USA og Canada.

Tromsø Internasjonale Filmfestival arrangeres for 29. gang 14.-20. januar 2019. 

Årets åpningsfilm i Film fra Nord er REINDRØMMEN av Fridtjof Kjæreng.