"HVOR MAN VENDER TILBAKE" ÅPNER TIFF 2019 | Tromsø International Film Festival

Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14-20 Januar

Språk

Januar 14-20 2019

"HVOR MAN VENDER TILBAKE" ÅPNER TIFF 2019

En mann som har valgt et liv alene i Finnmarks ødemark er hovedpersonen i Egil Håskjold Larsens nye dokumentar. Filmen får sin verdenspremiere som åpningsfilm på TIFF i januar.


I filmen følger vi 75 år gamle Steinar, som har valgt et liv i pakt med naturen. Han bor i et isolert nediset univers på Europas nordligste spiss i Finnmark, bare en kilometer fra den norske grensen til Russland. Her ute i det kalde og værharde landskapet, finner han friheten og roen. HVOR MAN VENDER TILBAKE er en skildring av forholdet mellom mennesket og naturen, og et nært innblikk i et liv nære elementene.

Personlig og universell, lokal og internasjonal
 – Jeg er veldig stolt over å kunne by på verdenspremieren på den nye filmen til Egil Håskjold Larsen, en ung og uhyre spennende norsk filmskaper som er bedre kjent i utlandet enn han er hjemme i Norge. HVOR MAN VENDER TILBAKE er både personlig og universell, for ikke å snakke om vakker! Et flott anslag for den 29. utgaven av Tromsø internasjonale filmfestival, sier festivalsjef Martha Otte.

 – Vi i Yellow Log er utrolig glade og stolte over å få vår premiere i Tromsø, og det er en ære å få være med på å åpne årets festival. TIFF leverer de perfekte rammene for å kunne vise denne filmen til både et lokalt og internasjonalt publikum, og vi håper og tror at filmen kan bidra til å sette festivalen inn i den rette kino-stemningen, sier produsent Racha H. Larsen om å være åpningsfilm på TIFF. 

Vender tilbake

I kritikerroste69 MINUTTER AV 86 DAGER, Egil Håskjold Larsens langfilmdebut som regissør, fulgte vi tre år gamle Lean og hennes familie på flukt fra krig og elendighet i Syria. I den nye filmen vender filmskaperen tilbake til hjemlige trakter på bygda i Finnmark. Gjennomgående for filmene er et fokus på mennesket, samt en meditativ uttrykksform med lange tagninger. 

– Jeg vokste opp i dette landskapet, og har kjent min hovedkarakter siden jeg var barn, så denne filmen var en måte for meg å finne litt tilbake til min barndom, og det å ha en kontakt med naturen, noe jeg gjennom livet på mange måter har mistet, og ønsket å utforske, sier filmskaper Egil Håskjold Larsen.

Unik lansering på SALT i Oslo
Onsdag den 10. oktober var det en unik lansering av åpningsfilmen i Langhuset på SALT i Oslo, med samtale mellom filmskaperen og festivalsjef Martha Otte samt råferske klipp fra filmen. Eventet er del av et større arrangement i regi av en samlet nordnorsk filmbransje ved Filmklynge Nord, Filmfond Nord, Nordnorsk Filmsenter og Tromsø internasjonale filmfestival. Programmet setter fokus på regional filmpolitikk og det vises et utvalg filmer produsert i Nord-Norge de siste to årene, samt et blikk på noen av de nye som er på vei. 

– Det kjennes spesielt godt ut å kunne slippe denne nyheten sammen med den nordnorske filmbransjen, når de nå er samlet på SALT – det nærmeste man kommer Nord-Norge uten å krysse polarsirkelen, sier festivalsjef Martha Otte.

Egil Håskjold Larsen: Regissør og fotograf Egil Håskjold Larsen er utdannet med master i dokumentarfilm fra Høgskulen i Volda og fotografi-studier fra Anadolu University i Tyrkia. Han har fotografert en rekke dokumentar og kortfilmer, blant annet for regissører som Victor Kossakovsky. Hans debutlangfilm som regissør; 69 MINUTTER AV 86 DAGER, som Egil både filmet og regisserte vant en rekke nasjonale og internasjonale priser, blant annet Emerging Filmmaker Award under Hot Docs i Canada, Gullruten og Gullstolen for å nevne noen.

Tromsø Internasjonale Filmfestival arrangeres for 29. gang 14.-20. januar 2019. HVOR MAN VENDER TILBAKE er produsert av Yellow Log v/Racha H Larsen. Regi: og foto: Egil Håskjold Larsen, Komponist: Christian Wallumrød, og Klipp: Mik Stampe Fogh.