Dypdykk i skate-kulturen | Tromsø International Film Festival

Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2020 13-19 Januar

Språk

13.-19. januar 2020

Dypdykk i skate-kulturen

BONES BRIGADE: AN AUTOBIOGRAPHY. Photo: Grant Britain
Er det idrett, kunst, lek eller bare pøbelstreker? Under TIFF 2013 tas publikum under overflaten på skate-kulturen. Trolig er det mer enn ett svar.


Gjennom sideprogrammet FOKUS: SKATE tas publikum med fra solfylte California via Norge til DDR. To av filmene er laget av amerikaneren Stacy Peralta; DOGTOWN AND Z-BOYS og årets festivalhit BONES BRIGADE: AN AUTOBIOGRAPHY. Som del av den første generasjonen skatere i Sør-California er Peralta selv en viktig aktør i skate-kulturen, og en utmerket dokumentarist. Dette er to ekstremt veldreide filmer om en idrett, en kunst, en subkultur – og definitivt eksempler på samtidshistorie av høyeste rang.

SE ALLE TITLENE I FOKUS: SKATE
 


Brett bak Jernteppet
THIS AIN'T CALIFORNIA tar for seg skating under en helt annen sol. Her følger vi tre venner som vokser opp i Berlin under det gamle DDR-regimet – hvor amerikanske subkulturelle fenomener ikke var videre populært. Filmen er regissert av Marten Persiel og har vunnet flere priser, blant annet på filmfestivalen i Berlin.
Forbudstid i Norge
Emil Triers film BRETTKONTROLL blir det norske bidraget i programmet.  Han underholder oss med sin godt dokumenterte fortelling om det eneste land i verden som hadde et totalforbud mot skating: Norge.

- TIFF handler om å gi publikum innsyn i kulturer og verdener man ikke kjenner fra før. Skating er noe de aller fleste har hørt om, men som veldig få kjenner fra innsiden. Enten er man «innenfor» eller så har man ikke peiling. Vi vil gi folk litt mer peiling, sier festivalsjef Martha Otte.