Birds of Passage - Norsk premiere på TIFF | Tromsø International Film Festival

Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14-20 Januar

Språk

Januar 14-20 2019

Birds of Passage - Norsk premiere på TIFF

Birds of Passage / Pájaros de verano (2018)
En visuelt storslagen og ualminnelig spillefilm om narkohandel i Colombia, basert på virkelige hendelser.


Settingen er Guajira ørkenen, et slående og monotont landskap nord i landet der Wayuu-urfolket holder til. Deres liv er organisert etter strenge regler, styrt av en spiritualisme fortolket og formidlet av sterke matriarker. En av dem er Ursula, som i starten av handlingen krever en heftig medgift av fattige men ambisiøse Raphayet som ønsker å gifte seg med Ursulas unge datter Zaida. For å imøtekomme matriarkens krav og oppfylle klanens tradisjoner begynner Raphayet å smugle marihuana til USA. Over tiår involveres hele klanen i geskjeften, under Ursulas strenge overoppsyn.

BIRDS OF PASSAGE er en tragisk familiesaga, en narkothriller og en blodig mafiafilm. Wayuu-kulturens urokkelige tradisjoner spiller en fremtredende rolle for handlingen, noe som gir oss nye og dramatiske perspektiv på hvordan narkotikahandel har preget Colombia.

En av Oscar-favorittene

- Det føles helt riktig å ha norsk premiere på BIRDS OF PASSAGE ved Tromsø filmfestival, sier produsent Maria Ekerhovd i Mer Film. - Vi er utrolig glade for at de første som skal få se filmen i Norge er TIFFs fantastiske publikum. Mer Film er stolt over å være en liten del av denne filmen som har gått en eneste lang seiersgang på internasjonale filmfestivaler siden den var åpningsfilm i Director’s Fortnight-programmet i Cannes i vår. Filmen regnes nå også som en av favorittene til Oscar for beste ikke-engelskspråklige film. 

Ekerhovd forklarer at grunnen til at Mer Film er co-produsent på BIRDS OF PASSAGE er at Riddu Riddu-festivalen og Internasjonalt Samisk Filminstitutt forsto hvor viktig denne historien om Colombias største urfolk er og ga filmen støtte. - Dette er vi enormt takknemlige for! Etter TIFF kommer BIRDS OF PASSAGE på kinoer i hele Norge fra 22. februar. Dette vakker og mektig film som må oppleves på kino! Gled dere!

På utsiden av verdens maktsentrum

Bak filmen står den colombianske filmskaperduoen Cristina Gallego og Ciro Guerra, som henter inspirasjon fra lokale kilder heller enn europeisk kunstfilm og amerikansk mainstream. Guerras forbilder er latinamerikanske filmskapere som lager sine filmer på utsiden av verdens maktsentrum, noe som gir frihet til et annet perspektiv på historien. Gallego har medvirket som produsent på flere av Guerras filmer, inklusive EMBRACE OF THE SERPENT.

Etter støttesystemet som ble innført for 12 år siden i colombiansk filmbransje, har det vært gode tider for colombiansk film. Duoen representerer i lys av dette, fremveksten av en ny, ung generasjon colombianske filmskapere som har kapret flere priser ved store internasjonale festivaler.