TIFF 2018 15.-21. januar

Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

Språk

Hovedmeny

15.-21. januar 2018

Program

4_months_3_weeks_and_2_days_official_trailer_1_2007_-_cristian_mungiu_movie_hd

Media Folder: 

I Nicolae Ceaușescus kommunistiske regime i 1980-tallets Romania, kastes vi brått inn i to unge studenters liv. Gabita har blitt gravid, og blir stadig mer desperat ettersom ukene går. Framtidsutsiktene vil se mørke utom hun må avbryte studiene, dessuten er abort strengt forbudt. Gabitas handlekraftige venninne, Otilia, sier seg villig til å hjelpe henne med å ordne det hele på illegalt vis, noe som både er livsfarlig, straffbart og ydmykende. Uten å vite hvem de skal stole på, setter de to kvinnene stiller seg i en situasjon hvor de er svært utsatt for grotesk maktmisbruk.

4 MÅNEDER, 3 UKER OG 2 DAGER utspiller seg over én dag, men gir et mangfoldig innblikk i et lukket og råttent samfunn. Dens realistiske stil, med håndholdt kamera og lange, dirrende tagninger, bringer oss påfallende tett på det som skjer, og bidrar til den sterke inntrengende og rystende opplevelsen av denne gullpalmevinneren.

Originaltittel: 
4 LUNI, 3 SAPTAMANI SI 2 ZILE
Manus: 
Cristian Mungiu
Foto: 
Oleg Mutu
Skuespillere: 
Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alexandru Potocean
Spilletid: 
1 time 53 min
År: 
2007
Land: 
Romania og
Belgia
Produsent: 
Cristian Mungiu, Oleg Mutu
Salg: 
Arthaus
Aldersgrense : 
15

a_dragon_arrives_by_mani_haghighi_official_international_trailer_hd

Media Folder: 

Året er 1964. Etterforskeren Hafizi fra sikkerhetstjenesten blir sendt til Qeshm, for å etterforske selvmordet til en politisk flyktning som bodde alene i et skipsvrak. Skipsvraket har på mystisk vis havnet på land midt i ørkenen ved et gammelt gravsted. Dødsfallet ser suspekt ut, og etter hvert viser det seg at stedet bærer på flere uoppklarte gåter. Hafizi bestemmer seg for å avdekke sannheten om det kuriøse området, og setter i gang en etterforskning med hjelp fra et par eksperter fra Teheran: En «alternativ» lydingeniør og en genial geolog. Men de får snart følelsen av å være overvåket.

Femti år senere blir en eske med gamle objekter fra området funnet av noen filmskapere som bestemmer seg for å finne ut av hva som skjedde med de tre mennene. Spøkelser møter politikk og historie i en film som både er spektakulær, og visuelt forførende - og med musikalske innslag som spenner fra heavy metal, til persisk folkemusikk.

Program: 
Originaltittel: 
EJDEHA VARED MISHAVAD!
Regissør: 
Mani Haghighi
Manus: 
Mani Haghighi
Foto: 
Hooman Behmansesh
Skuespillere: 
Amir Jadidi, Ehsan Goodarzi, Homayoun Ghanizadeh
Spilletid: 
1 time 45 min
År: 
2016
Land: 
Iran
Produsent: 
Mani Haghighi
Salg: 
The Match Factory
Aldersgrense : 
15

Om regissøren

Mani Haghighi (f. 1969) er iransk teaterinstruktør og filmskaper med bakgrunn innen filosofi og kulturstudier. Hans andre spillefilm MEN AT WORK er et enigmatisk og komisk verk inspirert av en manusidé fra Abbas Kiarostami. A DRAGON ARRIVES! er hans sjette film, og ble tatt ut til hovedkonkurransen under fjorårets Berlinale.

frightfest_aaaaaaaah_official_trailer

Media Folder: 

Det er følelsen av det helt ordinære – kjedelige folk i en kjedelig by, framstilt på kornete video i lav kvalitet – som gjør denne filmens premiss så skremmende og provoserende. For i AAAAAAAAH! er selve tilværelsens logikk snudd på hodet. Hva skjer egentlig om mennesker oppfører seg som aper? Vi befinner oss i en helt annen verden, hvor vanlige regler ikke gjelder, hvor innbyggerne er trangsynte, smålige og hemningsløse. De markerer avstand til hverandre – status, rivalisering og denslags – med en voldsom vrangvilje, og tiltrekning, uten spor av skam.

De blant publikum som ikke forlater salen i rettferdig harme, vil trolig bli fengslet av filmen, ut fra et glimt av gjenkjennelse. Her handler det nemlig om menneskelige egenskaper vi kjenner, og (forhåpentlig) undertrykker i oss selv, men som i filmen er satt på spissen og blottlagt i all sin tvilsomme prakt.Trikset er å gi avkall på språkets ferniss, som – paradoksalt nok – kanskje skjuler mer enn det avslører.  

Program: 
Originaltittel: 
AAAAAAAAH!
Regissør: 
Steve Oram
Manus: 
Steve Oram
Foto: 
Matt Wicks
Skuespillere: 
Julian Barratt, Lucy Honigman, Toyah Wilcox, Holli Dempsey, Julian Rhind-Tutt
Spilletid: 
1 time 20 min
År: 
2015
Land: 
England
Produsent: 
Andy Starke, Steve Oram
Salg: 
Lincoln Studios
Aldersgrense : 
15

Om regissøren

Steve Oram (f. 1973) studerte engelsk og film ved East Anglia-universitet og har jobbet lenge som skuespiller i film, TV og teater. Han er blant annet kjent for sin rolle i SIGHTSEERS (TIFF 2014), hvor han også bidro som manusforfatter. AAAAAAAAH er hans første helaftens spillefilm som regissør.

after_love

Media Folder: 

«Folk pleide å reparere ting. Sokker, kjøleskap. Nå kaster man alt med en gang de har en feil. Det er det samme med forhold. Slutt på begjæret? Rett i søpla», kommenterer den aldrende moren til Marie (Bérénice Bejo) tidlig i AFTER LOVE. Marie og Boris (Cédric Kahn) bor i en fasjonabel bygård i Paris med to små barn. Nå er de i ferd med å separeres. Fordi Boris ikke har råd til å kjøpe noe eget, blir han boende i huset inntil videre.

Regissør Joachim Lafosses realistiske samlivsdrama – skutt utelukkende innenfor eiendommens vegger – dissekerer med nådeløs presisjon mistenksomheten og den gryende avskyen mellom de to tidligere kjærestene. Romantiske følelser er redusert til penger og eiendeler. Alt de har bygget opp sammen, blir symbol for det som har gått galt. Hva blir igjen etter at kjærligheten har tatt slutt?

Program: 
Originaltittel: 
L’ÉCONOMIE DU COUPLE
Regissør: 
Joachim Lafosse
Manus: 
JOACHIM LAFOSSE, THOMAS VAN ZUYLEN, MAZARINE PINGEOT, FANNY BURDINO
Foto: 
JEAN-FRANCOIS HENSGENS
Skuespillere: 
BÉRÉNICE BEJO, CÉDRIC KAHN, MARTHE KELLER
Spilletid: 
1 time 40 min
År: 
2016
Land: 
Frankrike
Produsent: 
JACQUES-HENRI BRONCKART, OLIVIER BRONCKART, SYLVIA PIALAT, BENOIT QUAINON
Salg: 
Le Pacte
Aldersgrense : 
15

Om regissøren

Joachim Lafosse (f. 1975) er fra Belgia og har i sin filmkarriere fokusert på samspillet i familieinstitusjonen, alltid med et omtenksomt, men gjennomborende blikk for urovekkende detaljer. Lafosses forrige film THE WHITE KNIGHTS (2014) tok for seg Zoe’s Ark-skandalen, der franske hjelpearbeidere smuglet ut 103 barn fra Chad.

ambulance_official_trailer_2016_2

Media Folder: 

Gaza, sommeren 2014. Det ryktes om en ny offensiv fra Israel. Krigen vil komme nærmere, og bli enda mer voldsom. Mens de fleste innbyggerne vil forsøke å flykte, ønsker Mohamed Jabaly, en ung mann i 20-årene, å hjelpe. Han slutter seg til et ambulanseteam, som manøvrerer seg gjennom byen med sine egne liv som innsats. Mohamed dokumenterer krigen fra innsiden av ambulansen, og ute blant menneskene som får sine liv ødelagt for alltid, etter hvert som bombene faller over hans hjemby.

AMBULANCE er en rå og sterk førstehåndsberetning om konflikten i Gaza. Ikke bare forteller filmen om krigens mange tragedier, men også om mennesker som gjør sitt beste for å hjelpe sine medmennesker, til tross for at de selv befinner seg under angrep. Det er et modig og oppsiktsvekkende verk som makter å være både kompromissløst og menneskelig, presentert av en spennende ung filmskaper som krever å bli hørt.

Originaltittel: 
AMBULANCE
Regissør: 
Mohamed Jabaly
Manus: 
Mohamed Jabaly
Foto: 
Mohamed Jabaly
Spilletid: 
1 time 20 min
År: 
2016
Land: 
Norge og
Palestina
Produsent: 
John Arvid Berge
Salg: 
JABFilm Production
Aldersgrense : 
15

Om regissøren

Mohamed Jabaly (f. 1990) er en filmskaper og kunstner fra Gaza. Han ønsker å presentere historier fra det palestinske samfunnet gjennom musikk, film og fotografier. AMBULANCE er hans første helaftens dokumentarfilm, som allerede har høstet lovord på flere filmfestivaler, inkludert Doc Fest i Sheffield og IDFA i Amsterdam.

an_insignificant_man_trailer_festival_2016

Media Folder: 

Hva skjer når en helt alminnelig mann starter et politisk parti for helt alminnelige folk, med mål om å bekjempe korrupsjon, få ned levekostnader, ta knekken på VIP-kulturen og gi mer makt til folket? Møt Arvind Kejriwal, nå Indias mest karismatiske og omstridte politiker, tidligere skatteinspektør og stifter av Aam Admi Party – partiet for alminnelige folk. I AN INSIGNIFICANT MAN tar de unge filmskaperne Khushboo Ranka og Vinay Shukla oss med bak kulissene, i korridorene, ut på gata, sammen med Kejriwal i hans iherdige kamp for å bygge opp et parti som skal utfordre maktstrukturene i verdens største demokrati.  

Dette er en medrivende dokumentarfilm om “Indias svar på Bernie Sanders”. En historie om medgang og motgang og den ubøyelige troen på idealismens kraft, en fortelling som i dagens politiske klima vil finne sterk klangbunn hos mange. Den norske komponisten Ola Fløttum står for musikken.

Program: 
Originaltittel: 
AN INSIGNIFICANT MAN
Regissør: 
Khushboo Ranka & Vinay Shukla
Manus: 
Khushboo Ranka & Vinay Shukla
Foto: 
Vinay Shukla, Khushboo Ranka & Vinay Rohira
Skuespillere: 
Arvind Kejriwal, Yogendra Yadav, Manish Sisodia & Santosh Koli
Spilletid: 
1 time 35 min
År: 
2016
Land: 
India
Produsent: 
Khushboo Ranka, Vinay Shukla & Anand Gandhi
Salg: 
Memesys Culture Lab
Aldersgrense : 
15

Om regissøren

Khushboo Ranka var medforfatter av manuset til SHIP OF THESEUS som hadde sin verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto I 2012. Vinay Shukla regisserte kortfilmen BUREAUCRACY SONATA, som deltok på mange filmfestivaler og vant HBO sin pris for beste kortfilm på South Asian International Film Festival i New York i 2012.

Mennesket har alltid vært på vandring, men sjelden mer enn det som skjer i dag. Historien om mennesker på vandring har blitt vår tids største og viktigste tema – på godt og ondt. Nå fører vi denne historien til Scene Øst og lar forfattere fra hele verden fortelle.

I Kina møter vi en person på vei til flyplassen i en taxi, og i jungelen i Sør-Afrika er et gissel på en usikker ferd mens han venter på å bli solgt til terrorgruppen Boko Haram. I New York venter en kinesisk jente på foreldrene sine som skal komme til metropolen for å kjøpe en leilighet og i Norge venter en kvinne på en mann som skal hjelpe henne med å flytte. I Roma sitter fascisten på en kafé og snakker om hvordan han vil endre verden og bevege folket i sin retning. Et annet sted holder den unge jenta familien sin på en armlengdes avstand ved å presentere løgner. Slik håper hun å forhindre at de besøker henne. Samtidig, men på et helt annet sted, sitter en mann reiseklar til å møte den store og ukjente verden, den uten stedsangivelse.
I forestillingen «Apene i Himalaya» skaper regissør Jon Tombre et bredt og lekent univers hvor mange røde tråder møtes mens scenograf, dramaturg og kostymedesigner Yngvar Julin danner et rom hvor karakterene er underveis, til eller fra. Med på denne reisen får vi med oss fem norske og tre kinesiske skuespillere. Før forfatterne fra Kina, Tatarstan, Norge, Italia, Nederland, Sør-Afrika og USA begynte å skrive tekstene, hadde de samtaler med forskere. Deretter hadde de flere skriveverskteder i Kina hvor forfatternes tekster ble flettet sammen.

Bli med på en spennende reise til mange verdenshjørner, der noe er annerledes og ukjent mens mye er kjent og gjenkjennelig.

KJØP BILLETTER

Forestillingen tekstes til engelsk

Regi: Jon Tombre
Scenografi: Yngvar Julin
Kostymedesign: Yngvar Julin
Lysdesigner: Jon Håkon Paulsen    
Lyddesigner: Kolbjørn Lyslo
Bearbeidelse: Yngvar Julin og Vilma Štritof
Oversettelse: Ragnar Olsen
Med: Guri Johnson, Jørn-Bjørn Fuller Gee, Maria Grazia di Meo, Huy Le Vo, Karl Flyman, Li Jialong, Wang Yao, Ma Zhuojun
Tekster av: Gu Lei, Mike Van Graan, Hanne Ørstavik, Zhu Yi, Letizia Russo, Kim Davies, Sombel Gaffarova og Liv Heløe

Sted: 
Hålogaland Teater

Velkommen til Norges viktigste filmpolitiske konferanse!

Programmet til Åpningskonferansen er nå i hovedtrekk klart. Vi spør blant annet om hvordan vi skal få fram nye talenter og hva "talentutvikling" egentlig betyr i filmbransjen. Vi spør også om filmbransjen og Innovasjon Norge er klare for et bedre samarbeid, og vi har invitert filmskaperne som har lykkes med å gå sine egne veier til å dele sine erfaringer. Hit kommer filmbransje og beslutningstagere, med Kulturminister Linda Hofstad Helleland i spissen.

SE HELE PROGRAMMET HER


TIL PÅMELDINGSSKJEMA


MÅLGRUPPE
Filmbransje og forvaltning
Gratis for alle med akkreditering eller armbånd

ARRANGØRER
Troms fylkeskommune
Rushprint
Tromsø Internasjonale Filmfestival

TID/STED
Mandag 16. januar 12:00-16:00
Clarion Hotel The Edge

 

Sted: 
Clarion Hotel The Edge

Nok en gang samarbeider TIFF med Insomnia for å sette et ordentlig punktum for festivalen. Lørdag 21. Januar blir det offisiell avslutningsfest med konserter og dj-er. Session Victim fra Tyskland og Runther fra Tromsø spiller live. I tillegg kommer Annie, som bidrar i dokumentaren Northern Disco Lights, for å spille et DJ-sett. Insomnia har også sett sitt snitt til å få i stand en liten reprise fra forrige festival, og invitert tilbake DJ-en Hyperaktivist fra Venezuela. Dette blir en aften spekket med festmusikk!

Sted: 
Driv

I 2013 ble det meldt om sammenstøt mellom europeiske fjellklatrere og sinte sherpaer på veien mot Mount Everest. Hendelsen nyanserte bildet av smilende innfødte som hjelper internasjonale eventyrere, og gjorde verden oppmerksom på at dets høyeste fjell faktisk er i ferd med å bli turistindustri. Regissør Jennifer Peedom ønsket å vise Everest-industrien fra sherpaenes side, og tok med seg et filmcrew for å dokumentere klatresesongen 2014. Midt i filmingen inntraff den største katastrofen i fjellets historie: 16 sherpaer ble drept da en gigantisk isblokk løsnet fra fjellsiden.


Filmen setter søkelys på hvordan sherpaer utsetter seg for stor risiko fordi det sikrer økonomisk trygghet for familien og landsbyen, og genererer store inntekter til staten. Like interessant er forholdet til tindebestigerne de hjelper, hvor balansen mellom bemidlede klatrere, turoperatører og sherpaer ofte balanserer hårfint mellom respekt og frustrasjon. Den tankevekkende tematikken koblet med pustberøvende naturbilder, gjør SHERPA til en spektakulær filmopplevelse.

Sted: 
Fokus kino

Sider