Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14.-20. januar

Språk

Hovedmeny

14.-20. januar 2019

Program 2017

pathfinder_1987_trailer

Årets filmkonsert blir et norsk-samisk jubileum: 30 år etter premieren blir det et gjensyn med historiens første samiske spillefilm – Nils Gaups intense og nervepirrende actioneventyr OFELAŠ/VEIVISEREN. Dette er historien om Áigin, en ung samisk jeger som ser sin familie bli drept av tsjudene, inntrengere fra øst på tokt over Finnmarksvidda. Han sverger først hevn, men for å redde andre samer som prøver å unnslippe ved å flykte til kysten, må han tvert imot ta på seg oppdraget som veiviser for tsjudene gjennom et farefullt vinterlandskap.

Til OFELAŠ lot Nils Gaup seg inspirere av den samiske sagntradisjonen. Resultatet ble Oscar-nominasjon for beste utenlandske film, og en merkestein for all seinere norsk spenningsfilm. Selv om den har praktfull originalmusikk av blant andre Nils-Aslak Valkepeää, har vi valgt å presentere filmen under TIFF med spennende ny musikk. Vi lover en helt spesiell filmopplevelse!

NB. Billetter til denne forestillingen kan ikke kjøpes med verdikort, da prisen er høyere enn de ordinære forestillingene. Visa/kredittkort må benyttes på nett.

MUSIKERNE

Tromsø Internationale Filmfestival er stolte over å presentere dette årets filmkonsertensemble med musikere fra Norge og Russland.

JAKOP JANSSØNN (f. 1986) er en perkusjonist fra Tromsø. Han tok sin Mastergrad i jazzmusikk ved det norkse akademiet for musikk i 2015 og studerer komposisjon. Janssønn har spilt med flere band og artister på den norske jazzscenen, deriblant Avantgong, Papirfly, Hallgeir Pedersen Trio, Elin Rosseland Quintet, Marja Mortensson, Nordic Namgar and Elle Marja Eira. Han har også opptredt med anerkjente artister som Tomasz Stanko, Knut Reiersrud, Arkady Shikloper og Karin Krogh. Janssønn har produsert musikk for filmer og komponert og fremført musikk for festivaler.

MARJA HELENA FJELLHEIM MORTENSSON (f. 1995) er en norsk sanger og joiker fra Svahken Sïjte i Engerdal, Hedmark. Hennes kunstneriske uttrykk er sterkt forbundet med hennes samiske identitet, noe som tydelig speiles i hennes framføringer.  Fjellheim Mortensson ble utnevnt som "Årets Unge Musiker" av den internajonale urbefolkningsfestivalen Riddu Riđđu, i 2014. Hun jobber i dag med et album sammen med produsent Frode Fjellheim.

KRISTIAN SVALESTAD OLSTAD (f. 1985) er fra Jessheim, men holder til i Tromsø, der han tok en mastergrad ved Musikkonservatioriet i Tromsø. Olstad er en gitarist med en unik og ukonvensjonell stil, som bruker effekter og elektronisk lyd til å skape nye lydbilder, i en konstant overskriding av sjangre. Han har vært involvert i mange musikalske konstellasjoner i Norge, og er i dag aktuell med sitt album med duo-prosjektet Leagus.

VLAD DEMIN
VlAD (f. 1993) er fra Petrozavodsk der han studerte fiolin ved musikkonservatoriet. I en alder av 23 jobber han med sin doktorgrad i musikk. Mens han fremdeles spiller folofiolin med ulike klassiske orkestre, går han også over i musikkprosjekter i andre sjangre, som folkemusikkbandet Sattuma. Han er også medlem i post-rock-bandet Escape the Void.

MAGNUS WIIK (f. 1985) spiller dobro, banjo og mandolin som om han skulle vært førdt og oppvokst under Bill Monroes storhetstid. Multi-instrumentalisten har turnert rundt i verden, og med prosjekter som Julie & The New Favourites, Open String Department og Ellestad/Wiik Duo har hn mottatt gode kritikker. Han har gitt ut syv kritikerroste album, og bidratt på flere innspillinger med ulike artister. Wiik mottok Geir Digernes minnespris i 2015.

Program: 
Originaltittel: 
OFELAŠ
Regissør: 
Nils Gaup
Manus: 
Nils Gaup
Foto: 
Eerling Thurmann-Andersen
Skuespillere: 
Mikkel Gaup, Nils Utsi, Nils-Aslak Valkeapää, Helgi Skúlason, Ingvald Guttorm, Inger Utsi
Spilletid: 
1 time 36 min
År: 
1987
Land: 
Norge
Produsent: 
John M. Jacobsen
Salg: 
NFI (Filmkameratene)
Aldersgrense : 
15
Director info: 
Nils Gaup (f. 1955) fra Kautokeino er en norsk-samisk regissør. Han er utdannet skuespiller ved Statens teaterhøgskole og var med på å opprette det samiske nasjonalteatret Beaivváš før regidebuten med VEIVISEREN. Han har senere laget filmer i flere sjangre, unkludert KAUTOKEINO-OPPRØRET som åpnet TIFF 2008.