Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14.-20. januar

Språk

Hovedmeny

14.-20. januar 2019

Program 2017

sherpa_official_teaser_trailer

I 2013 ble det meldt om sammenstøt mellom europeiske fjellklatrere og sinte sherpaer på veien mot Mount Everest. Hendelsen nyanserte bildet av smilende innfødte som hjelper internasjonale eventyrere, og åpnet øynene våre for at verdens høyeste fjell faktisk er i ferd med å bli turistindustri. Regissør Jennifer Peedom ønsket å vise Everest-industrien fra sherpaenes side, og tok med seg et filmcrew for å dokumentere klatresesongen 2014. Midt i filmingen inntraff den største katastrofen i fjellets historie: 16 sherpaer ble drept da en gigantisk isblokk løsnet fra fjellsiden.

Filmen setter søkelys på hvordan sherpaer utsetter seg for stor risiko fordi det sikrer økonomisk trygghet for familien og landsbyen, og genererer store inntekter til staten. Like interessant er forholdet til tindebestigerne de hjelper, hvor balansen mellom bemidlede klatrere, turoperatører og sherpaer ofte balanserer hårfint mellom respekt og frustrasjon. Den tankevekkende tematikken koblet med pustberøvende naturbilder, gjør SHERPA til en spektakulær filmopplevelse.

Program: 
Originaltittel: 
SHERPA
Regissør: 
Jennifer Peedom
Manus: 
Jennifer Peedom
Foto: 
Hugh Miller, Renan Ozturk, Ken Sauls
Spilletid: 
1 time 36 min
År: 
2015
Land: 
Australia og
Nepal
Produsent: 
Bridget Ikin, John Smithson
Salg: 
Felix Media
Aldersgrense : 
15
Director info: 
Jennifer Peedom er en australsk dokumentarfilmskaper som har høstet anerkjennelse for sine dokumentarer for både kino og fjernsyn. Hennes filmer tegner ofte intime portretter av mennesker som er i ekstreme situasjoner og omgivelser. For SHERPA har hun vunnet den høythengende Grierson Award på BFI London Film Festival, og mottatt en BAFTA-nominasjon.