Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14.-20. januar

Språk

Hovedmeny

14.-20. januar 2019

Program 2017

before_the_rain_-_international_trailer_high_resolution

Tre år inn i krigen i Jugoslavia kom FØR REGNET FALLER: en film om flukt og eksil som viste oss at krigen angikk alle europeere. Tre historier flettes sammen: en ung muslimsk jente på flukt fra kristne i Makedonia blir reddet av en oppofrende munk. En fotoredaktør i London vurderer å forlate sin mann for å være med elskeren sin, en desillusjonert makedonsk krigsfotograf – som i tredje del returnerer til et Makedonia hvor hatet har slått rot, også i hans egen landsby.

FØR REGNET FALLER ble Oscar-nominert, vant Gulløven i Venezia og figurerer på diverse topplister. Filmkritiker Roger Ebert har påpekt at i likhet med Quentin Tarantinos PULP FICTION (som kom samme år) går filmens handling i sirkel, men med en dypere mening: Den viser at krigen og hatets spiral bare vil fortsette, i år og generasjoner, med mindre vi aktivt bekjemper den. Dét gjør ikke filmen mindre aktuell i dag.

Filmen er utvalgt av dramatiker og skuespiller Liv Heløe som vil innlede filmen torsdag klokka 17.45 på Verdensteatret. Heløe jobbet 1988-2000 som skuespiller ved Den Nationale Scene og Nationaltheatret, og hadde på begynnelsen av 90-tallet hovedrollen som Birthe i NRKs serie fra Troms og Finnmark Solens sønn og månens datter. I 2003 avsluttet hun det toårige dramatikerstudiet "Pilotprosjekt for dramatikere" og har siden 2003 skrevet for scene og radio på fulltid. I 2005 skrev hun stykket Idag og imorgen som ble åpningsforestillingen på Scene Øst. 2006 mottok hun Ibsenprisen blant annet for dette stykket. Hun har skrevet flere stykker for barn og ungdom, blant annet Blå jakt og Før det ringer". Hun har nylig mottatt to tyske priser for stykket Meet me, som handler om et døgn i en ung asylsøkers liv.

Program: 
Originaltittel: 
PRED DOŽDOT
Regissør: 
Milcho Manchevski
Manus: 
Milcho Manchevski
Foto: 
Manuel Teran
Skuespillere: 
Katrin Cartlidge, Rade Šerbedžija, Grégoire Colin, Labina Mitevska, Jay Villers, Silvija Stojanovska
Spilletid: 
1 time 53 min
År: 
1994
Land: 
Makedonia og
Frankrike
Produsent: 
Marc Baschet
Salg: 
PolyGram film intl classics
Aldersgrense : 
15
Director info: 

Milcho Manchevski (f. 1959) er en forfatter, kunstner og regissør fra Skopje i Makedonia, bosatt i New York. I tillegg til FØR REGNET FALLER har han flere prisbelønte filmer. Manchevski leder registudiet ved Tisch School of the Arts ved New York University og er æresdoktor ved den verdenskjente russiske filmskolen VGIK.