Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14.-20. januar

Språk

Hovedmeny

14.-20. januar 2019

Program 2017

rashomon

RASHOMON er en av filmhistoriens viktigste klassikere. Den vakte lite oppmerksomhet ved premieren i Japan og ble ingen bestselger for selskapet Daiei. Da filmen året etter vant Gulløven ved filmfestivalen i Venezia, og det følgende året også mottok en Oscar for beste ikke-engelskspråklige film, var det likevel liten tvil om at man stod overfor en milepæl i filmhistorien. RASHOMON ble filmen som åpnet verdens øyne for japansk filmkultur, mens japanerne på sin side kjente godt til, og var sterkt påvirket av, den vestlige filmen.

RASHOMON forteller historien om et overfall på en adelsdame og hennes mann, men dette er ingen klassisk historiefortelling. Snarere søker filmen å peke på hva som egentlig skjedde, vinklet fra ulike personers synspunkter.

Gjennom å stille spørsmål ved sin egen fortelling og presentere alternative forløp, brakte filmen modernismen til japansk film og ble samtidig et forbilde for europeiske og amerikanske filmskapere - fra de franske nybølgeregissørene til amerikanske action-filmskapere.

Originaltittel: 
RASHÔMON
Regissør: 
Akira Kurosawa
Manus: 
Shinibu Hashimoto, Akira Kuroswa
Foto: 
Kazuo Miyagawa
Skuespillere: 
Toshirô Mifune, Machiko Kyô, Masayuki Mori, Takashi Shimura, Minoru Chiaki
Spilletid: 
1 time 28 min
År: 
1950
Land: 
Japan
Produsent: 
Minoru Jingo
Salg: 
Norsk Filmklubbforbund
Aldersgrense : 
15
Director info: 
Akira Kurosawa (1910-1998) er en av filmhistoriens største filmskapere, og slo igjennom internasjonalt med RASHOMON på begynnelsen av 1950-tallet. Kurosawa hadde opprinnelig tenkt å bli maler, men debuterte som filmregissør i 1943. Hans filmer fikk stor betydning, spesielt for vestlige filmskapere.