Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

TIFF 2019 14.-20. januar

Språk

Hovedmeny

14.-20. januar 2019

STERKT ÅR FOR DOKUMENTAR FRA NORD

RESTRIKTORAMA av regissør Thor Brenne er spilt inn på Filmcamp i Målselv, og er en av kortfilmene som konkurrerer om Tromsøpalmen.
En helt ny film om Nils-Aslak Valkeapää blir åpningsfilm for Film fra Nord på TIFF, som i årets program byr på både sterke dokumentarer og fiksjonsfilmer.


– Påmeldingene viser at det er et sterkt år for dokumentarfilmen. Derfor har vi klinket til med fire dokumentarprogrammer i år, og her er det mye god film å se, sier John-Kristian Dalseth, programsjef for Film fra Nord.

Det er totalt 17 dokumentarfilmer i årets program, som er like mange som i de to siste års Film fra Nord-programmer til sammen.

SE ÅRETS FILM FRA NORD-PROGRAM

130 påmeldte filmer
Film fra Nord er TIFFs største sideprogram, med kort- og dokumentarfilm fra hele Barentsregionen. Programmet er meget populært blant publikum, og går hvert år for fulle saler. Totalt 130 filmer var meldt på til vurdering, og av disse er 39 kommet med i det endelige programmet. Av disse er 23 filmer kandidater til å vinne prisen Tromsøpalmen.  Programsjef Dalseth har sammen med Rachel Andersen og Marja Bål Nango utgjort årets programkomité.

– Det var mye spennende blant årets påmeldte filmer, med stor spredning både sjangermessig og geografisk – som jo er gledelig. Det er som alltid et stort spenn i fortellerstiler, historier og type filmer som gjør hele programmet ganske uforutsigbart og fullt av overraskelser, sier Dalseth.

Samisk fokus
Den svenske regissøren Gunilla Bresky har bidratt til festivalprogrammet flere ganger tidligere, senest i 2014, da hennes film JAG STANNAR TIDEN hadde premiere under TIFF. Filmen som offisielt åpner årets Film fra Nord-program er hennes nye dokumentar SOLENS SØNN, om den samiske poeten og musikeren Nils-Aslak Valkeapää. Filmen får premiere på TIFF tirsdag 17. januar.

– Breskys dokumentar om Valkeapää er både varm og rørende, og samtidig veldig sterk. Den fungerer både som en hyllest av artisten, men er også et dokument om en viktig tid i både norsk og samisk historie. Det er også en ypperlig åpningsfilm i anledning det samiske 100-årsjubileet i 2017, sier John-Kristian Dalseth.

Nykommere og veteraner
Fiksjonskortfilmen har også sin naturlige plass i Film fra Nord, og i år er det to programmer som samler disse.

– Vi har en fin blanding av nykommere og mer etablerte regissører. De fleste filmene vil få sin verdenspremiere hos oss, som for eksempel ALT BRENNER, som er den nye filmen til Marianne Ulrichsen, som vant både Tromsøpalmen på TIFF og Amanda for sin forrige kortfilm AMASONE i 2014.

–  En annen morsom kortfilm fra en ny filmskaper er ARTISJOKK av regissør Lorentz Celo, med Bjørn Sundquist og Atle Antonsen i hovedrollene, sier John-Kristian Dalseth.

I tillegg til kort- og dokumentarfilmer i konkurranse inneholder programmet seksjonene Young Directors/Student Films, samt tre «special screenings», programmene Refuge, Alternate Reality og The Native Voice. Sistnevnte inneholder filmen THE VOICE OF THE NORTH, en dokumentar om artisten Anneli Drecker og hennes arbeid med sin doktorgrad om sangkunsten, hvor vi følger henne i jakten på «urstemmen».

SE ÅRETS FILM FRA NORD-PROGRAM