Vennligst vent, logger deg inn ...
Du er ikke innlogget

Språk

Hovedmeny

«Kan man være forelska i en filmfestival?»

Når det koker som verst, er det kjekt å tenke på at flere hundre mennesker frivillig ønsker å bidra med sin tid for å lage festival.


«Snart e det @tromsofilmfest og det blir så fint at æ knapt klare å sitte stille når æ tenke på det. Kan man være forelska i en filmfestival?»

Slike twitter-meldinger vekker varme følelser i desembermørket og vinterkulden. For en frivilligkoordinator på TIFF koker det dessuten litt ekstra når man ser at bunken med frivilligsøknader stadig vokser. Og det er ikke uten en viss ærefrykt vi konstaterer at TIFF betjenes av en uhyre kvalifisert stab av frivillige. Språkmektighet er et eksempel. Som festival kan vi skilte med å beherske blant annet russisk, finsk, tysk, nederlandsk, fransk, spansk, italiensk, swahili, kikuyu, polsk, rumensk, gresk og bengali. Dessuten har vi frivillige med ranskurs, førstehjelpskurs, førerkort for lastebil klasse C1/C1E/CE, samt truckførerbevis klasse 1, 2, 3, 4 og 5. 

Andreplass i pannekakeflipping
Det florerer av kompetanse innen kunst, teater og film hos mange nåværende og tidligere studenter fra inn- og utland. Og ikke minst er frivilligerfaringen variert og omfattende. Vi nevner i fleng: Vennergidagen, Buktafestivalen, Film fra Sør, Døgnvill, Lofoten International Art Festival, Insomnia, Ordkalotten, Kalottspel, Kråkeslottfestivalen, Roskilde, Stumfilmdagene og Studentenes Filmfestival, Kosmorama, Riddu Riddu, debutUKA, Ungt Blod, Cinemateket og en hel drøss med idrettsarrangement og film-/musikkfestivaler i det store utland. 
 
Det blir en fryd å komme på festival og treffe årets TIFF-frivillige. Makan til positiv gjeng skal man lete lenge etter:
«Kan ALT!» 
«Er snill og grei :)» 
«Oppegående, høflig, blid og utadvendt»
«Bruk mæ!» 
«Ta en potet!»

Av mer aparte prestasjoner hos årets frivillige kan vi nevne andreplass i pannekakeflipping uten spade fra speideren (1994).  Liten tvil om at dette er en gjeng kreative og humoristiske folk, med andre ord.

Unikt tilbud til frivillige
TIFF har, sammen med Buktafestivalen og Insomniafestivalen, utviklet et prosjekt som heter Samdrift. De neste to årene jobbes det for at nettopp frivillige skal få enda større utbytte av sitt engasjement. Større profesjonalitet i frivillighåndtering og tilbud om kursing er noe av det prosjektet fokuserer på. All den erfaringen og kunnskapen som blir til gjennom Samdrift vil gjøre Tromsø til en by med et helt unikt tilbud til alle kulturelle frivillige.

I veldig mange tilfeller er frivillige de første som møter publikum på en festival. De fungerer som vertskap for gjestene og er i stor grad festivalens ansikt utad. For TIFF, og for alle andre festivaler, er det derfor viktig å ha høyt kvalifiserte og motiverte frivillige som har fått god opplæring og informasjon. Det bidrar til å skape et positivt bilde av festivalen. Samdrift vil, gjennom å samarbeide om informasjonsarbeid og kompetansehevende tiltak, bidra til positive effekter ikke bare for de frivillige. Også publikum vil få en bedre festivalopplevelse. 

Verdens beste filmfestival
Frivillighet og profesjonalisering er på mange måter rake motsetninger. Og fremfor alt handler frivillig arbeid på TIFF om glød, entusiasme og dugnadsånd. Plakater skal henges opp, varer og folk skal hentes og bringes. Titusenvis av billetter skal sjekkes, gjester skal vartes opp. Når det koker som verst, er det kjekt å tenke på at flere hundre mennesker ønsker å bidra med sin tid for å skape en god festivalopplevelse. Som en av våre frivillige skriver i sin søknad:

«Gleder meg til å bidra til at TIFF 2012 bli verdens beste filmfestival!!»
 
Skrevet av Ragnhild Daae Gjertsen (prosjektleder Samdrift) og Frode Henriksen (frivilligkoordinator på TIFF).